PAÜ'deki FETÖ Yapılanmasına İlişkin Dava

Denizli'de FETÖ'nün Pamukkale Üniversitesindeki yapılanmasına yönelik 68'i tutuklu 115 sanığın yargılandığı davada ara karar verildi Adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanan eski Rektör Bağcı tutuklandı.

Denizli'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Pamukkale Üniversitesindeki (PAÜ) yapılanmasına yönelik 68'i tutuklu 115 sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamasıyla yargılandığı davada ara karar verildi. Ara karar gereği, adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanan eski PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı tutuklandı.

Denizli 5. Ağır Ceza Mahkemesince, Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve sanık yakınları katıldı.

Duruşmada görevli cumhuriyet savcısı, sanıkların tutukluluk hallerinin değerlendirilmesini dikkate alarak, ara karar öncesi değerlendirmede bulundu.

Cumhuriyet savcısı, adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanan eski Rektör Bağcı'nın, 2 Ağustos 2016 tarihli ifadesinde, etkin pişmanlık yasasından yararlamak amacıyla örgütün PAÜ'deki yapılanmasını ortaya koyar şekilde açıkladığı kişi, zaman ve olaylara yönelik beyanlarda bulunduğunu belirtti.

Bağcı'nın '9 Ağustos 2016 tarihinde kendi isteğiyle verdiği dilekçesinde ise ilk ifadesini yanılmayla yanılsama ile günün şartları ve baskısı altında verdiğini beyan ederek kabul etmediğine yönelik beyanda bulunduğuna' dikkati çeken savcı, mahkemede verdiği savunma beyanında kendisinin ne etkin pişmanlıktan tam yararlanmak istediğini, ne itirafçı olduğunu, sadece savunmasını yaptığını beyan ederek çelişkili durumunu sürdürdüğünü, dosya içeriğini karartmaya yönelik çabalar gösterdiğini, henüz tanıkların da dinlenmemiş olması göz önüne alındığında tanıklara etki edebileceği, baskı yapabileceği, delilleri karartma şüphesi oluşması nedeniyle adli kontrol kararının kaldırılıp tutuklanmasına karar verilmesini talep etti.

Mahkemenin 23 Haziran'da verdiği ara kararda tutuksuz yargılamak üzere adli kontrol uygulamasıyla serbest bıraktığı Ali Rıza Tarakçılar ve Ahmet Çetin Can'ın da tutuklanmasını isteyen savcı, Osman K. ve Mustafa S. üzerindeki adli kontrol kararının devamını, Mine Yanık, Yasemin Işık Balcı, Şerife Akalın, Ali İhsan Bozkurt, Recep Kutlubay ve Ali Koçyiğit'in tahliye edilmelerini, diğer tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Avukatların tahliyeye ilişkin taleplerinin dinlenmesinin ardından karar için duruşmaya bir süre ara veren mahkeme heyeti, açıkladığı ara kararda, savcının değerlendirmesine uygun şekilde eski Rektör Bağcı ile Ali Rıza Tarakçılar ve Ahmet Çetin Can'ın tutuklanmasına, tutuklu sanıklardan Mine Yanık, Yasemin Işık Balcı, Şerife Akalın, Ali İhsan Bozkurt, Recep Kutlubay ve Ali Koçyiğit'in serbest bırakılmasına karar vererek, duruşmayı 24 Temmuz Pazartesi gününe erteledi.
Kaynak: AA