F Klavye Ve Bilgi İşlem Derneği Başkanı Kuyumcu Açıklaması

'El ve bileklerde karpal tünel sendromu ve kaskemik hastalıklarına sebebiyet vereceğinden E klavye asıl riskli ve tehlikeli olan klavye düzenidir'.

Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu (INTERSTENO) Yönetim Kurulu Danışmanı F Klavye ve Bilgi İşlem Derneği Başkanı ve Dünya Klavye Şampiyonu Emrah Kuyumcu, 'El ve bileklerde karpal tünel sendromu ve kas-kemik hastalıklarına sebebiyet vereceğinden E klavye asıl riskli ve tehlikeli olan klavye düzenidir.' dedi.

Kuyumcu, Eyüp'teki Türk Dili ve Edebiyatı Derneğinde kamuoyunda tartışılan F klavye ve E klavye kıyaslamaları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

F klavyenin 1955'te Türkçe'ye kazandırıldığını anımsatan Kuyumcu, F klavyede parmaklara düşen yük oranlarının parmakların fiziksel gücü, hareket yeteneği ve ergonomisi baz alınarak dengeli olarak dağıtıldığını kaydetti.

E klavyede ise parmakların birbirlerinden farklı olan fiziksel gücü, işlevselliği ve yorulma oranları dikkate alınmadan, neredeyse bütün parmaklara aynı yükün dağıtıldığını belirten Kuyumcu, F klavyenin yalnızca bilimsel değil, aynı zamanda Türkçe için en sağlıklı ve en kullanışlı klavye düzeni olduğunu belirtti.

Kuyumcu, şunları kaydetti:

'Klavye düzeninde parmaklara eşit yük vermekle dengeli yük vermek farklı olduğundan dolayı, asıl sağlık problemi dengeli yük dağılımı olan F klavyede değil; fiziksel özellikleri ve yorulma oranları farklı olan parmaklara eşit yük dağılımı yapmış olan E klavye düzeninde mevcuttur. El ve bileklerde karpal tünel sendromu ve kas-kemik hastalıklarına sebebiyet vereceğinden, E klavye asıl riskli ve tehlikeli olan klavye düzenidir.'
Kaynak: AA