Doğadaki Ürünleri Sanat Eserine Dönüştürüyor

Yalova'da yaşayan doğal tasarım sanatçısı Uğur Soydan, doğal ürünlerden sanat eserleri yapıyor.

İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü mezunu, 67 yaşındaki Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içinde bulunan sanat duygularını doğayla buluşturarak eserler ortaya çıkarmaya çalıştığını söyledi.

Yaptığı eserlerde kimyasal madde kullanmadığını ca tamamen doğanın kendisine sunduğu ürünleri değerlendirdiğini anlatan Soydan, 'Her türlü kurumuş yaprak, dal, bitki parçalarının yanı sıra zencefil, kimyon, tarçın, tuz, zerdeçal, kırmızı biber tozu, kına, çivit, mavi haşhaş tohumu, çörek otu gibi ürünler kullanıyorum.' dedi.

Türkiye'de doğayı kullanan birçok sanatçı bulunduğunu ancak kendi tarzında çalışmalar yapan kimse olmadığını ifade eden Soydan, 'Çalışmalarımda bitkisel ve içinde hayvan figürleri yer alan tablolar var. Doğal tasarım tekniği bana ait. Benim yaptığım resimler yapılış biçimiyle diğer doğa sanatçılarından ayrılır.' ifadesini kullandı.

Yaklaşık 8 yıldır Türkiye'nin birçok ili ve ilçesinde sergiler açtığını belirten Soydan, sergi sonlarında öğretmen, öğrenci ve ev hanımlarına kurs vererek bu sanatı gelecek nesillere aktarmaya gayret gösterdiğini anlattı.

Yaptığı eserlerin insanları şehrin kalabalığından çıkarıp doğayla buluşmasını sağladığını dile getiren Soydan, 'Doğal tasarım sanatında kullanılan malzemeleri bulmanız için doğada yürümeniz, doğayı tanımanız gerekiyor. Artık neslimiz cep telefonlarının içine kapandı. Onları doğaya yönlendirme açısından da bu sergi bir yol oluyor.' diye konuştu.

Soydan, bugüne kadar doğal ürünlerden yaklaşık 260 eser yaptığını ve çalışmalarında kullandığı tekniğin patentini de almak istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA