Denizli'de Yanan Ormanlık Alanda Ağaçlandırma Seferberliği

Sarayköy ilçesinde 3 Temmuz'da çıkan yangında hasar gören yaklaşık 500 hektarlık alana 550 bin fidan dikilecek.

Denizli'nin Sarayköy ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangında zarar gören 500 hektarlık alan, 550 bin fidanla tekrar yeşerecek.

Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada Tekkeköy, Kabaağaç ve Tırkaz mahallelerinde 3 Temmuz'da yaşanan orman yangınının, kentte son 10 yılda görülen en büyük orman yangını olduğuna dikkat çekti.

Korucu, yangının etkili olduğu alanla ilgili hasar tespit ve ağaçlandırma çalışmasına başlandığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

'Yanan alanların bir yıl içinde ağaçlandırılması konusundaki mevzuat gereği çalışmalara başladık. Planlamalarımıza göre 550 bin fidan dikeceğiz. Yetiştirebilirsek yılın sonunda, yetiştiremezsek 2018 ilkbaharında fidanları toprakla buluşturacağız. Arazi hazırlığı ve üzerinin boşaltılması, işçi, makine ve ekipmanlara bağlı. Bunların 2 ay zaman alacağını düşünüyoruz. Bizim dikim çalışmalarımız yağışlara bağlı. İstediğimiz yağışları alamazsak toprak tava gelmezse, rutubet olmazsa dikim yapamayız. Bizim dikim yapmamız için muhakkak toprağın nemli olması lazım. Yanan bölgede doğal bir kızılçam ağaç sistemi var. Ana türümüz kızılçam olacak.'

Yanan alanlarda Yangına Dirençli Orman Tesisi Projesi'nin (YARDOP) uygulandığını da bildiren Korucu, yeni ağaçlandırma planında da bu projenin korunacağını, 'durdurma zonu' adı verilen yolların kenarına yangına dirençli dut ve incir gibi türlerin dikimini yapacaklarını ifade etti.

Kaynak: AA