Bazı Gıda Ürünlerine Yönelik Gümrük Vergisi İndirimi

TSUMB Genel Başkanı Keskin: 'Bu uygulamanın geniş kapsamlı olarak yeniden değerlendirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz'.

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSUMB) Genel Başkanı Tevfik Keskin, enflasyonla mücadele amacıyla bazı tarım ürünlerinde gümrük vergilerinin indirilmesine ilişkin, 'Bu uygulamanın geniş kapsamlı olarak yeniden değerlendirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.' ifadesini kullandı.

Keskin, yazılı açıklamasında, enflasyonla mücadele amacıyla gümrük vergilerinin canlı hayvan, karkas et, buğday, arpa ve mısırda indirilmesini kapsayan Bakanlar Kurulu kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin bugüne kadar sürekli üreticinin yanında olduğunu aktaran Keskin, şunları kaydetti:

'Tarım ve hayvancılık birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Herbiri zincirin birer halkasıdır. Tarım zayıflarsa, hayvancılık da yavaşlar. Hayvancılık zayıflarsa süt ve et üretimi düşer. Bazı tarım ürünlerindeki gümrük vergilerinin düşürülmesine yönelik uygulamanın geniş kapsamlı olarak yeniden değerlendirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz. Bazı tarım ürünlerindeki gümrük vergisinin düşürülmesi, tarım ve hayvancılık sektöründe zincirleme bir reaksiyon göstererek uzun vadede olumsuz sonuçlar doğurabileceği ihtimali gözardı edilmemelidir.'

Söz konusu düzenlemenin hububat alım dönemine rastlamasının yanlış bir algıya neden olabileceğini bildiren Keskin, 'Yapılan düzenlemede hükümetin kötü bir niyeti olduğunu düşünmüyoruz. Tarım ve hayvancılığı daha fazla güçlendirip, üretimi de daha çok artırabilirsek asıl işte o zaman enflasyonla mücadele etmiş oluruz. Güçlü bir tarım ülkesi olarak 2023 hedeflerine daha rahat ulaşmış oluruz.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA