Barı Şeria'da 'İsrail'in Aksa'daki Uygulamalarına Tepki Yürüyüşü'

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya girişlerinde Müslümanlara getirdiği kısıtlamalar, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde yüzlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş ile protesto edildi.

Filistinli grupların çağrısı üzerine Ramallah'ın merkezindeki El-Menara kavşağında toplanan yüzlerce Filistinli, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını protesto eden sloganlar atarak yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında Mescid-i Aksa resimlerinin yanı sıra 'İsrail'in Kudüs'teki ihlallerini sona erdirmesi için uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi' talebinin yer aldığı dövizler taşındı.

- 'İsrail olayları Aksa'nın durumunu değiştirmek için kullanmaya çalışıyor'

AA muhabirine konuşan Fetih Hareketi Merkez Komitesi Üyesi Cemal Muhsin, İsrail'e 'Aksa'nın girişlerindeki elektronik dedektörleri kaldırma' çağrısında bulundu.

Muhsin, 'Kudüs ve Aksa Müslümanlarındır. İsrail'in onlar üzerinde herhangi bir egemenliği yoktur. İsrail, olayları Aksa'nın ve Kudüs'ün mevcut durumunu değiştirmek için kullanmaya çalışıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz.' dedi.

- Batı Şeria'daki gösterilere müdahale

Öte yandan Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını protesto etmek isteyen Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında gerginlik yaşandı.

Ramallah yakınlarındaki Birzeit Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen protestolara İsrail askerleri müdahale etti. Askerler göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanırken Filistinli gençler de askerlere taş ve cam şişelerle karşılık verdi.

- Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisinin ise kaldırıldıkları hastanede öldüğünü açıklamıştı. Kudüs eylemi adı verilen olayın ardından İsrail tarafından Mescid-i Aksa'nın kapılarının kapatıldığı ve Kudüs Bölge Polis Müdürlüğünün Aksa'da namaz kılınmasına izin vermeyeceği belirtilmişti.

İsrail güçleri, iki gün ibadete kapalı tuttuğu Harem-i Şerif'in iki kapısını 16 Temmuz Pazar günü açmış ve kapılara metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

Pazar gününden bu yana Kudüs'teki Filistinliler İsrail'in Aksa'nın kapılarına 'metal arama dedektörleri' yerleştirmesini protesto ediyor. Bu dedektörlerden geçerek Aksa'ya girmeyi reddeden Kudüslüler, namazlarını çevredeki sokak ve caddelerde kılıyor.

Son olarak dün, Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) İsrail’in Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerine karşı acil toplanma çağrısı yapmıştı.

Kaynak: AA