Bakan Zeybekci Soruları Yanıtladı Açıklaması

'(Kabine revizyonuna gidileceği söylemleri) Böyle bir şeyi bilmiyorum, haberim yok ama her ne olursa ülkemiz, insanlarımız için iyi ve hayırlı olmasını temenni ediyorum' '(İstanbul'daki sel felaketi) Önemli olan can kaybının olmaması. Can kaybını telafi edecek hiçbir şey yoktur. Mal kaybıyla ilgili sigortalar, afet anlamında hükümetimizin alacağı tedbirlerle bunların hepsi telafi edilecek' 'Fitch'in yapacağı (Türkiye) değerlendirmenin olumlu yönde bir değerlendirme olması gerektiğini düşünüyorum'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kabine revizyonu yapılacağı söylemlerine ilişkin, 'Böyle bir şeyi bilmiyorum, haberim yok ama her ne olursa ülkemiz, insanlarımız için iyi ve hayırlı olmasını temenni ediyorum.' dedi.

Zeybekci, Tayland Ticaret Bakanı Apiradi Tantraporn ile iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin başlamasına ilişkin toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Başbakan Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün 'sürpriz bir görüşme' gerçekleştirdiğini belirterek, 'kabine revizyonuna gidileceği' yönündeki söylentileri sorması üzerine Zeybekci, 'Başbakan ile Cumhurbaşkanının görüşmesi ne zaman sürpriz görüşme olur ki. Hemen hemen her gün başka vesilelerle görüşülüyor. Böyle bir şeyi bilmiyorum, haberim yok ama her ne olursa ülkemiz, insanlarımız için iyi ve hayırlı olmasını temenni ediyorum.' ifadelerini kullandı.

İstanbul'daki sel felaketinin anımsatılarak, bu konuda yapılacak çalışmaların sorulmasına karşılık da Zeybekci, şunları kaydetti:

'Dün İstanbul'da yaşanan da hakikaten tarihi, Meteorolojinin verdiği bilgilere göre, son 100 küsur yıllık bir süreçte bir saat içerisinde en çok yağmur yağmış. Altyapı çöküyor, bu doğal bir afet. Önemli olan can kaybının olmaması. Can kaybını telafi edecek hiçbir şey yoktur. Mal kaybıyla ilgili sigortalar, afet anlamında hükümetimizin alacağı tedbirlerle bunların hepsi telafi edilecek.'

Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirmesini cuma günü açıklayacağının anımsatılarak, beklentilerinin sorulması üzerine şöyle konuştu:

'Fitch 2017 Ocak ayında Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir notunun altına indirdi. İddia ettiği bütün gerekçelerle ilgili o günden bugüne kadar Türkiye çok üst düzeyde performans gerçekleştirdi. Gerek büyümede, gerek istihdamda, gerek ihracat rakamlarında, bütçe ve cari açık rakamlarında, bütün hepsinde... Fitch'in diğer bir konusu da terörle ilgili tehdidin artarak devam ettiği, üst düzeyle olduğuydu. Onunla ilgili de Türkiye son derece önemli bir süreç ve performans gösterdi. Fitch'in not düşürmekle ilgili gerekçe gösterdiği her başlıkta biz çok olumlu gelişmeler sağladık. Cuma günü Fitch'in yapacağı değerlendirmenin olumlu yönde bir değerlendirme olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu sebeplerden dolayı olumsuz dediysen, o sebeplerin tamamında olumlu gelişmeler sağladı Türkiye. Ama şunu da unutmamak lazım, 2002'den 2007'ye kadar yüzde 7,3 büyüme sağlayan Türkiye'nin o dönemde hiçbir kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin üzerinde değildi. Biz elde ettiğimiz başarıları da onlar bize çok iyi puanlar verdiği için elde etmedik. Türkiye global bir ekonomidir. Dünyadaki bütün aktörler, kurumlar ve kuruluşlarla, enstitülerle yakın temas ve ilişki içinde Türkiye yoluna devam edecektir. Bunları da yok sayamayız ama biz yolumuza ve işimize bakacağız. Yapmamız gereken doğruları yapmaya devam edeceğiz.'
Kaynak: AA