'ABD-Çin Kapsamlı Ekonomik Diyalog Toplantıları'

ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşen toplantıların ilk turu sona erdi Amerikalı ve Çinli delegelerin, görüşmelerin ardından yapılması planlanan basın toplantılarını iptal etmesi ise dikkati çekti.

ABD Başkanı Donald Trump döneminde düzenlenen ilk 'ABD-Çin Kapsamlı Ekonomik Diyalog Toplantıları'nın birinci turu tamamlandı. Amerikalı ve Çinli delegelerin, görüşmelerin ardından yapılması planlanan basın toplantılarını iptal etmesi ise dikkati çekti.

ABD Ticaret ve Hazine bakanlıklarının ev sahipliğinde, başkent Washington'da gerçekleşen toplantıların ilk turu sona erdi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Ticaret Bakanı Wilbur Ross ve Çin Başkan Yardımcısı Wang Yang'ın liderliğinde düzenlenen toplantıda, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin dengelenmesi hususu öne çıktı.

Ross, yaptığı açılış konuşmasında, ABD'nin Çin'e verdiği ticaret açığının piyasa koşullarının sonucu olmadığını belirterek, 'Ticari ilişkilerimizi, ABD menşeli ürünlerin Çin'e ihracatını artırarak daha dengeli hale getirmek zorundayız. Eğer hala mevcut olan önemli ticaret bariyerlerini kaldırmak için birlikte çalışabilirsek, ticari ilişkilerimizi dengelemek için ciddi fırsatlar var.' dedi.

Mnuchin ise Çin'in ihracat yerine iç tüketimle büyümesinin daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olmasını sağlayacağını dile getirdi.

Öte yandan, Çin Başkan Yardımcısı Wang, taraflar arasında sağlıklı diyaloğun korunmasının önemine dikkati çekerek, 'Diyalog tüm farklılıkları derhal çözemez ancak restleşme her iki tarafın çıkarlarına anında zarar verir.' ifadelerini kullandı.

- Basın toplantıları neden belirtilmeden iptal edildi

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada ise Amerikalı ve Çinli delegelerin basın toplantılarını iptal ettiği bildirildi.

Uzmanlar, basın toplantılarının iptal edilmesini, tarafların görüşmelerde istenen ilerlemeyi sağlayamadığı şeklinde değerlendirdi.
Kaynak: AA