''Ya Ruslar Kırım'dan Çıkacak Ya Da Biz Yok Olacağız''

Kırım Tatar Milli Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Çubarov: ''1783 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilk işgalinden sonra başımıza gelen bütün acılar Rusya yüzünden geldi. Aynı acıları yeniden yaşamamak için Rusya'nın Kırım'ı en kısa zamanda terk etmesi gerekiyor. Ya Ruslar Kırım'dan çıkacak ya da biz yok olacağız'' ''Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyor. Ankara'nın bu duruşu Ukrayna için çok önemli, Ukrayna'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. Bu nedenle hem Türkiye hem Ukrayna ikili ilişkilerini mümkün olan en üst seviyeye taşımalı''

GÜLSÜM İNCEKAYA - Kırım Tatar Milli Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, Kırım'ın yeniden Ukrayna'ya katılacağına dair umutlarını koruduklarını belirterek, ''1783 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilk işgalinden sonra başımıza gelen bütün acılar Rusya yüzünden geldi. Aynı acıları yeniden yaşamamak için Rusya'nın Kırım'ı en kısa zamanda terk etmesi gerekiyor. Ya Ruslar Kırım'dan çıkacak ya da biz yok olacağız.' dedi.

Çubarov, AA muhabirinin, Kırım'ın ilhakı, Türkiye-Ukrayna iş birliği ve Ukrayna'daki son gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı.

Kırım'ın yeniden Ukrayna'ya bağlanması ile ilgili görüşlerini aktaran Çubarov, bu konuda uluslararası faaliyetleri en üst düzeye taşımaya çalıştıklarını söyledi.

Rusya'nın Kırım'dan çıkmasının varoluşsal bir soruna dönüştüğünü ifade eden Çubarov, 'Sadece umut değil. Ukrayna halkı Kırım halkı ve Kırım Tatarları bunun için ne gerekiyorsa yapıyor. 234 yıllık tarihimizi, geçmişimizi yok edecek. 1783 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilk işgalinden sonra başımıza gelen bütün acılar, Rusya yüzünden geldi. Böyle tarihi bir tecrübemiz var. Aynı acıları yeniden yaşamamak için Rusya'nın Kırım'ı en kısa zamanda terk etmesi gerekiyor. Biz bunun için elimizden geleni yapacağız çünkü başka bir şansımız, alternatifimiz yok. Ya Ruslar Kırım'dan çıkacak ya da biz yok olacağız.' değerlendirmesini yaptı.

''Batı, yaptırımlar konusunda taktiksel davranıyor''

Çubarov, Kiev'de NATO ve BM yetkilileriyle yapılan toplantılarda Rusya'ya karşı yaptırım kararları alındığını anımsatarak, 'Ancak Batılı ülkeler bu yaptırımları sıkı tutmadı.' dedi.

Kiev'de NATO ve BM yetkililerinin katıldığı ciddi ve büyük toplantılar yapıldığını belirten Çubarov, şöyle devam etti:

'Bu toplantılarda Rusya'ya karşı birçok yaptırım kararı çıktı. Bu yaptırımların sürmesi kararı alındı. Bu yaptırımlar Rusya'nın ekonomisini çökertti ve her geçen gün ekonomileri daha da kötüleşiyor. Fakat biz yine de uluslararası yaptırımların kesinlikle yeterli olmadığını düşünüyoruz. Çünkü eğer bu yaptırımlar caydırıcı büyüklükte olsaydı Rusya kendi sınırlarına çekilirdi. Bu noktada en büyük çabamız bu yaptırımların çapının büyütülmesi. Batı ülkelerinin bu noktada yeterince yaptırım uygulamamaları tamamen çıkarlarını ön planda tutmaları yüzünden, yani taktiksel davranıyorlar. Belki de Rus ekonomisinin iyice zayıflamasını bekliyorlar veya iyice zayıfladıktan sonra birkaç devlete parçalanır diye bekliyorlar. O nedenle Rusya'yı uzun vadede yıpratacak yolların peşindeler. Bununla ilgilenmiyoruz. Biz en kısa zamanda Kırım'ın geri alınmasını istiyoruz.''

''Ukrayna'nın Türkiye'ye ihtiyacı var''

Refat Çubarov, Türkiye ile Ukrayna arasında ciddi bir iş birliği potansiyeli olmasına rağmen, bu iş birliğinin istenilen seviyeye taşınmadığı görüşünü dile getirdi.

Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunduğunu ifade eden Çubarov, Ukrayna'nın bölgesel ilişkilerinde Türkiye'nin birinci sırada olduğunu aktardı.

Çubarov, şunları kaydetti:

'Ankara'nın bu duruşu Ukrayna için çok önemli, Ukrayna'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. Bu nedenle hem Türkiye hem Ukrayna ikili ilişkilerini mümkün olan en üst seviyeye taşımalı. Karadeniz bölgesi ülkesi olarak Ukrayna önemli bir ülke. İnanıyorum ki Ukrayna bu bölgenin en güçlü ve büyük devletlerinden biri olacak, bu nedenle hem Türkiye hem Ukrayna ikili ilişkilerini mümkün olan en üst seviyeye taşımalı. Ukrayna Türkiye için önemli olduğu kadar Türkiye de Ukrayna için çok önemli ve stratejik bir ülke. Çünkü Türkiye’nin bölgede önemli bir konumu var. Türkiye sahip olduğu bu konumla bölge ülkelerine de destek vermek zorunda. Ukrayna’nın bölgede Türkiye’nin dostluğuna ve iyi komşuluğuna ihtiyacı var. Çünkü Ukrayna yıllarca Rusya’nın korkunç baskısı altında kaldı. Artık komşularıyla çok daha sıcak ilişkiler kurmak istiyor. Kesinlikle bu bölgesel ilişkide Türkiye birinci sırada. Ukrayna’nın Türkiye’ye ihtiyacı var.'

''Ukrayna askeri gücünü yeniden mobilize ediyor''

Ukrayna işgali ve Kırım yarımadasının ilhakı ile ilgili son gelişmeleri de aktaran Çubarov, Ukrayna'nın yavaş yavaş kendini toparladığını anlattı.

Rus ayrılıkçıların Ukrayna'nın Lugansk ve Donetsk bölgelerinde hala savaşı yürüttüğü bilgisini aktaran Çubarov, şunları söyledi:

'Rus taraftarları Lugansk ve Donetsk bölgelerinde bölgelerinde hala Kiev hükümetine karşı savaş yürütüyor. Bu savaş nedeniyle Ukrayna’nın ekonomisi çok ciddi zararlar aldı. Ve hala ekonomisi çok kötü durumda. Fakat şu bir gerçek ki, üç yıl öncesinde baktığımız zaman bugün Ukrayna’nın yavaş yavaş iyileşmeye başladığını görüyoruz. Kendini toparlıyor. Özellikle askeri gücünü güçlendirmeye ve yeniden mobilize etmeye başladı.''

Rus işgalinden sonra Ukrayna halkının yüzde 70'nin NATO üyeliğine girişi olumlu karşıladığını belirten Çubarov, Rus işgalinin bu isteği zorunlu hale getirdiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin Ukrayna'nın NATO üyeliğine başvurusuna verdiği desteğin çok önemli olduğuna işaret ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

''Ukrayna üye olmasa da Avrupa Konseyi ve NATO toplumuna yakınlaşmış bulunuyor. Ukrayna'nın NATO ve AB ile iş birliği fazlalaştı. Dört beş yıl öncesine kadar Ukrayna’da toplumun sadece yüzde 30 NATO üyeliğine olumlu bakarken Rusya’nın Ukrayna topraklarına girdikten sonra Ukrayna halkının yüzde 70 NATO üyeliğini zorunlu bulmaya başladı. NATO üyesi Türkiye tarafından destekleniyor olmak bizim için çok önemli.''
Kaynak: AA