Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko Gürcistan'da

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: 'Minsk anlaşması tam anlamıyla uygulanana ve Rus silahlı kuvvetleri işgal edilmiş topraklardan tamamen çekilene kadar uluslararası toplum Rusya'ya baskılarını sürdürmesi gerek'.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Minsk anlaşması tam anlamıyla uygulanana kadar uluslararası toplumun Rusya'ya baskı yapmayı sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko resmi ziyaret için geldiği Tiflis'te Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili tarafından törenle karşılandı.

Margvelaşvili, baş başa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmede imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının iki devlet ve halkı birbirine yaklaştıracağını söyledi.

Poroşenko'nun Tiflis ziyaretini 'tarihi' olarak nitelendiren Margvelaşvili, iki ülkenin de yıllardır bağımsızlıkları için mücadele verdiğini dile getirdi.

Margvelaşvili, bugün Ukrayna'nın, kendilerinin 90'lı yıllarda ve 2008'lerde yaşadıkları savaş ortamına tanık olduğunu belirterek Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan'a uyguladığı işgalci politikanın hem halkları birbirinden uzaklaştırdığını hem de istikrarın bozulmasına sebep olduğunu kaydetti.

İki ülkenin AB ve NATO'ya entegrasyon sürecinin hızlandırılması için daha güçlü ortak adımlar atmaya karar verdiklerini ifade eden Margvelaşvili, bu bağlamda daha çok çalışacaklarını vurguladı.

Margvelaşvili, toplantıda daha aktif askeri iş birliği, Karadeniz bölgesinin güvenliği, ekonomik ve ticaret iş birliğinin güçlendirilmesi konularının da ele alındığını dile getirdi.

Poroşenko da Ukrayna ve Gürcistan'ın benzer toprak bütünlüğü sorunları olduğuna dikkati çekerek Gürcistan ve Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü konusunda halkların birbirine destek vermesi gerektiğini belirtti.

Görüşmede imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasının önemine işaret eden Poroşenko, Ukrayna ve Gürcistan'ın benzer tehlikeler ve zorlukları aşmak için güvenlik ve savunma alanında da birlikte adım atması gerektiğinin altını çizdi.

Bir gazetecinin sorusu üzerinde Mink anlaşmasına değinen Poroşenko 'Minsk anlaşması tam anlamıyla uygulanana ve Rus silahlı kuvvetleri işgal edilmiş topraklardan tamamen çekilene kadar uluslararası toplum Rusya'ya baskılarını sürdürmesi gerek' ifadelerini kullandı.

Daha sonra Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile görüşen Poroşenko'nun ziyareti 19 Temmuz'da sona erecek.

Kaynak: AA