Türkiye İş Bankası'ndan Yıkım Açıklaması

Türkiye İş Bankası, Adana’da polis merkezi yapılacağı belirtilen 66 yıllık Güney Sanayi Fabrikası idari binasının kamulaştırılmasıyla herhangi bir talebin bulunmadığını, binanın yıkımının ise eski, metruk ve güncel deprem yönetmeliği koşullarını sağlamaması nedeniyle can güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle gerçekleştirildiğini bildirdi.

Türkiye İş Bankası’ndan yapılan açıklamada, Adana’da yayın yapan bazı yerel gazetelerin 17 Temmuz Pazartesi günkü nüshalarında, Seyhan ilçesindeki, mülkiyeti bankaya ait, Güney Sanayi Tekstil Fabrikası’nın eski idari binasında Türkiye İş Bankasınca kaçak bir şekilde yıkım yapıldığı yönünde iddiaların yer aldığı hatırlatılarak, "Bankamız alacaklarından ötürü edinilmiş olan eski, metruk ve güncel deprem yönetmeliği koşullarını sağlamaması nedeniyle can güvenliğini tehdit eden söz konusu binanın yıktırılmasının uygun olacağı düşünülmüş, binanın bir duvarının geçen yıl bir aracın üzerine yıkılması ve bir bölümünün yolu işgal etmesi de yıkım kararının uygulanmasında etkili olmuştur" denildi.

Yasal mevzuat ve prosedürler çerçevesinde, bankaca gerekli resmi izinlerin alınarak binanın yıkımına başlandığı belirtilen açıklamada şunlara yer verildi:

"Haberlerde sözü edildiği gibi bankamıza iletilmiş bir kamulaştırma talebi bulunmamaktadır. Buna rağmen, Seyhan Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü ekipleri kaçak olduğu iddiasıyla yıkım işlemini durdurmuştur. Bu olaylardan hemen sonraki ilk işgünü olan 17 Temmuz Pazartesi günü mesai başlamadan önce, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ ekiplerince eş zamanlı olarak Adana ve bazı ilçelerindeki 13 şubemizin önünün müşterilerimizin şubelerimize girmesini engelleyecek şekilde kazıldığı görülmüştür. Tüm çabalarımıza rağmen, birdenbire ve herhangi bir tebligat yapılmaksızın gerçekleştirilen bu kazıların arkasındaki gerekçeye ilişkin bilgi edinilememiştir. Bugün itibarıyla, müşterilerimizin bahsi geçen şubelerimize erişimini ve hizmet almalarını sağlayıcı bütün tedbirler alınmış durumdadır."
Kaynak: İHA