Prof. Dr. Battal Açıklaması 'Siber Güvenlik, Sınır Güvenliği Kadar Önemlidir'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, günümüzde siber güvenliğin sınır güvenliği kadar önemli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Battal Açıklaması 'Siber Güvenlik, Sınır Güvenliği Kadar Önemlidir'
YYÜ ev sahipliğinde Bilgi Güvenliği Akademisi tarafından düzenlenen ‘Siber Güvenlik Yaz Kampı’ başladı.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) farklı üniversitelerinde 3 bin civarında öğrencinin başvurduğu kampa, online sınavla belirlenen 25 öğrenci katıldı.

7 gün devam edecek olan kampta öğrencilere hacking, zafiyet tarama, zararlı yazılım analizi, mobil güvenlik, DDOS saldırılarına karşı doğru savunma, siber istihbarat, siber suçlarla mücadele gibi birçok konuda üst düzey eğitim verilirken, eğitici ve öğretici siber savaş oyunları sayesinde de öğrencilerin takım çalışması yetenekleri ölçülecek. Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde başlayan kampta öğrencileri ziyaret eden Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, günümüzde siber güvenliğin sınır güvenliği kadar önemli olduğunu ifade ederek, “Şu anda dünyada belki insanlar farkında değil ama siber güvenlik sınır güvenliği kadar önemli hale geldi. Son dönemde sessizce ama ciddi bir şekilde tartışılan bir konu var. Rusya ile ABD arasında yapılan seçimlere müdahale edilip edilmediği konusu. Bu sizlerin alacağınız eğitim alanıyla da yakından ilgilidir. Ülkeler artık çok farklı amaçlar doğrultusunda siber güvenlikle ilgili açıklarını buldukları zaman birbirleri üzerinde farklı hesaplar yapabiliyor ve dünyayı farklı şekillerle idare etme çalışıyorlar” dedi.



“4 kategoride 7 gün eğitim verilecek”

Burada 4 farklı kategoride 7 günlük eğitim verileceğini ifade eden Rektör Battal, eğitimin ardından uluslararası geçerliliği olan sertifika verileceğini belirterek, gençlere kentin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerine tanık olacaklarını ifade etti.

YYÜ Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Eray Çelik de, buradaki öğrencilerin 3 bin öğrenci arasında seçildiklerini ifade ederek, buradaki en önemli kriterlerinin temel bilgi teknoloji okuryazarlığı ve gelecek kurgusu siber güvenlik uzmanı olma konusu olduğuna dikkat çekti. Çelik, “Bu eğitimin temel amacı hem bizlerin kendi güvenliği hem de kamudaki bu güvenliğin sağlanması açısından ülkemizde nitelikli insan gücü havuzuna katkı sunmaktır. 15 Temmuz darbe kalkışması sonrasında bunun ne kadar önemli olduğunu da gördük. Burada ülkesine yürekten bağlı siber güvenlik uzmanları yetiştirmek ana hedefimiz. Öğrencilerimiz buradaki eğitimin ardından farklı alanlarda uzmanlaşmış olacaklar. Aldıkları sertifikaların uluslar arası bir geçerliliği olacak. Ayrıca Kıbrıs’tan, Çanakkale’den İzmir’den öğrencilerimiz var. İlk defa bölgemizde bir üniversitede bu kamp düzenleniyor” diye konuştu.

Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman da, öğrencilerden Van’ın güzelliklerini gittikleri yerlerde anlatmalarını istedi.

Özellikle gelişmiş ülkelerin siber güvenlik konusuna ciddi maliyetler yapıldığından ve siber güvenlik orduları kurulduğundan söz eden Bilgi Güvenliği Akademisi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Uçar da, siber alanın bazen ülkelerin bazen de şirketlerin kaderlerini değiştirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Küresel çapta yapılan siber saldırılara birçok kez Türkiye gibi kritik öneme sahip ülkeler de nasibini almaktadır. 15 Temmuz gibi darbe girişimleri de gösterdi ki aslında topla tüfekle yapılamayacak kadar, bir ülkeye siber saldırı ile zarar verilebiliyor. Düşmanlarınız fiziksel olarak yok etme ya da gözlemleme, önlemini alma günümüz dünyasında kolaydır. Ama sanal bir şeye karşı önlem almak ve onun etkilerini gözlemlemek çok zordur. Bu anlamda yeni mühendislerin yetişmesi aykırı düşünme kapasitesi olan ve bunu da iyi işlerde kullanabilecek uzmanlara ihtiyaç var. Bu kampın varlığı ve hedefi de budur.”

Kıbrıs Üniversitesinden gelen Ömür Konlu, burada alacakları eğitimlerle kendilerini siber güvenlik konusunda geliştireceklerini söyledi.



Muş Alparslan Üniversitesinden kampa katılan Öznur Karacan da, burada üst düzey bir eğitim aldıklarını ve burada olmaktan mutlu olduğunu ifade etti.

Kampa Van Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkanı Vekili Atıf Çiçekli, VAN TSO, Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED), Genç MÜSİAD, Öncü (DNS Firewall) ve Best Van Turizm de destek veriyor.
Kaynak: İHA