Musul'un DEAŞ'tan Kurtarılması

İngiltere Başbakanı May, Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılması dolayısıyla Iraklı mevkidaşı İbadi'yi kutladı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması dolayısıyla Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi tebrik etti.

İngiltere Başbakanlığının açıklamasına göre, May ile İbadi arasında yapılan telefon görüşmesinde, İngiliz lider, DEAŞ'ın kontrolündeki Musul'un terör örgütünden tamamen kurtarılması dolayısıyla Iraklı mevkidaşını kutladı.

Görüşmede May, Irak'ın istikrarlı olmasına yönelik ülkesinin askeri ve insani taahhütlerini yineledi.

Açıklamada, 'Başbakan İbadi de May'e teşekkür etti ve İngiltere ile DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyonun diğer üyelerinin desteği olmadan bu zaferin başarılamayacağını söyledi. İkili, terörizmin bitirilmesiyle Irak'ın istikrarı ve refahının sağlanması için birlikte çalışmaya devam etmenin öneminde hemfikir oldu. Buna, DEAŞ'ı adalete teslim etme çabalarımız da dahildir.' ifadesi kullanıldı.

Başbakanlık açıklamasında, May ile İbadi'nin telefonda ayrıca, Irak halkının birleştirilmesi bakımından siyasi reformlar ve uzlaşının önemiyle, DEAŞ'ın yeniden doğuşunun önlenmesi yönündeki konuları ele aldıkları kaydedildi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Haziran 2014'ten itibaren DEAŞ'ın kontrolünde olan Musul'un tamamen kurtarıldığını, 10 Temmuz'da resmen ilan etmişti.

Irak ordusu, Peşmerge ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleriyle 17 Ekim 2016'da Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması kapsamında doğu yakasına operasyon başlatmıştı. Doğu yakasının yaklaşık 100 gün süren operasyonların neticesinde 24 Ocak'ta tamamen DEAŞ'tan geri alınmasının ardından 19 Şubat'ta da Musul'un batı yakasının kurtarılması için üç cepheden operasyon başlatıldığı açıklanmıştı.

Kaynak: AA