IKBY'deki Siyasi Krizde Çözüm Çabaları

IKBY Başkanı Barzani'nin Başdanışmanı ve KDP Başkanlık Konseyi Üyesi Havrami:'KDP, başarılı bir referandumun yapılabilmesi için meclisin koşulsuz şekilde faaliyete geçmesine olumlu bakıyor'.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 'başarılı bir referandum için iki yıldır toplanamayan meclisin koşulsuz şekilde işlevsel hale getirilmesine olumlu baktığını' açıkladı.

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin Başdanışmanı ve KDP Başkanlık Konseyi Üyesi Hemin Havrami, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'KDP, başarılı bir referandumun yapılabilmesi için meclisin koşulsuz şekilde faaliyete geçmesine olumlu bakıyor.' ifadelerini kullandı.

- Goran ile görüşmelere başlandı

Bu bağlamda KDP'nin bölgede muhalefetin başını çektiği Goran (Değişim) Hareketi ile doğrudan görüşmelere başladığını açıklayan Havrami şunları kaydetti:

'KDP, resmi bir şekilde meclisin koşulsuz olarak işlevsel hale gelmesi için Goran Hareketi ile görüşmelere başladı. Herkes, birlik için fedakarlık yapmalı.'

Erbil'de 14 Haziran'da bir araya gelen Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani genel sekreterliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve KDP Politbüro üyelerinin, meclisin 'yeni başkan seçilerek' yeniden işlevsel hale getirilmesi konusunda uzlaşıya vardığı bildirilmişti.

Goran Hareketi Sözücüsü Şoreş Hacı ise KDP ve KYB'nin meclisin 'koşullu bir şekilde' işlevsel hale getirilmesi konusunda vardığı bu uzlaşıyı reddettiklerini belirterek, 'siyasi krizin çözülmesine yönelik KDP-KYB tarafından alınan ortak kararı kabul etmediklerini' duyurmuştu.

Barzani, IKBY parlamentosunda yer alan siyasi parti temsilcileriyle 7 Haziran'da Erbil'de yaptığı toplantıda 'bağımsızlık referandumu' için 25 Eylül tarihinin belirlendiği açıklamıştı. Statüsü tartışmalı Kerkük'ün de referanduma dahil edileceği kaydedilmişti.

- IKBY'deki siyasi krizin nedeni

IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran Hareketi'nin, başkanlık süresi dolan Mesut Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına karşı çıkarak Süleymaniye kentinde kitlesel gösteriler düzenlemesi ve söz konusu gösterilerde KDP binalarının hedef alınması üzerine 12 Ekim 2015'te IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin kararıyla hükümette yer alan Goranlı bakanlar ve Meclis Başkanı Yusuf Muhammed görevinden azledilmişti.

Bu gelişmeden sonra Goranlı bakanlar ile Muhammed'in Erbil'e girişine izin verilmemiş ve siyasi kriz giderek derinleşmişti.
Kaynak: AA