Güney Kore'ye Sığınan TV Yıldızının Kaçırıldığı İddia Edildi

Güney Kore'ye kaçan ve ülkede televizyon yıldızı haline gelen Kuzey Koreli Lim'in, Kuzey Kore tarafından kaçırıldığı ve propaganda videosunda yer aldığı ileri sürüldü Lim'in gerçekten Kuzey Kore'de bulunduğuna inanılırken ülkeye kendi rızasıyla mı gittiği yoksa kaçırıldığı mı sorularına cevap aranıyor.

Güney Kore istihbarat yetkilileri, Kuzey Kore'den Güney'e iltica eden kadının Pyongyang'a kaçırılıp kaçırılmadığını araştırıyor.

BBC'nin haberine göre, 2014 yılında Güney Kore'ye sığınan ve burada ünlü bir televizyon siması haline gelen Lim Ji-hyun'a benzeyen bir kadın, Kuzey Kore'de bir propaganda videosunda görüldü.

Youtube'da yayınlanan videoda, kandırıldığını ve Kuzey'i karalamaya zorlandığını belirten, Lim olduğu sanılan kadın, ülkesine gönüllü olarak sınırdan geri döndüğünü ifade etti.

'Gerçek, Kuzey Kore'yi karalamak için kullanılan Jeon Hye-sung tarafından ortaya çıkarıldı' başlıklı videoda, kendisini Jeon Hye-Sung olarak tanıtan kadın, Güney'e büyük hayallerle gittiğini ancak aradığını bulamadığını söyledi.

Kadın, kendisinden çeşitli televizyon programlarında Kuzey'i kötülemesinin istendiğini de ileri sürerek Güney'de hem ruhsal hem fiziksel açıdan acı çektiğini ancak şu anda Kuzey Kore'de ailesiyle olmaktan çok mutlu olduğunu belirtti.

Yetkililer, propaganda videosundaki kadının Lim olup olmadığını henüz doğrulayamazken, Lim'in gerçekten Kuzey Kore'de bulunduğuna inanıyor.

The Korea Times gazetesi de Lim'in, ailesini de kaçak yollarla Güney'e getirmeye çalışırken sınırda yakalanmış olabileceğini iddia etti.

İstihbarat yetkilileri ise kaçırılma ihtimali üzerinde durdukları Lim'in Kuzey Kore'ye kendi rızasıyla dönüp dönmediğini araştırıyor.

Son 10 yılda, on binlerce Kuzey Korelinin Güney'e iltica ettiği kaydedilirken yalnızca 25 kişinin Kuzey'e geri döndüğü biliniyor.

Geri dönüşlerin ardında, aile özlemi ve Güney'deki yaşama ayak uyduramama gibi nedenlerin yattığı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA