Gana'daki Çiftçilerin Başı Tırtıllarla Dertte

Ülkedeki köylüler, tırtılların 112 bin hektar ekili araziye zarar verdiğini belirterek hükümetten yardım talep etti.

Gana'da çiftçiler, ülke çapında 112 bin hektarlık tarım alanına zarar veren tırtıl ordusuyla mücadelede hükümetten destek istedi.

Gana Köylü Çiftçi Derneği Başkanı Charles Nyaaba, ülkedeki tarım arazilerini istila eden tırtıl ordusunun kontrolden çıktığını belirterek, hükümetin duruma acil müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

Tırtılların Gana genelinde 112 bin hektarlık tarım arazisini tahrip ettiğini aktaran Nyaaba, 'Çiftçilerimiz zor durumdayken burada oturup sanki her şey yolundaymış gibi davranamayız.' dedi.

Batı Afrika'da ilk kez Ocak 2016'da görülen, Güney Amerika'ya özgü, 'spodoptera frugiperda' türü tırtıllar Nisan 2016'da Gana'yı istila etmiş ve geniş tarım alanlarına zarar vermişti.

Gana Tarımsal İşçileri Sendikasına göre, hükümetin tırtıllara karşı önlem almaması halinde ülkede yıl sonuna doğru gıda yetersizliği yaşanabilir.

Öte yandan hükümetten yapılan yazılı açıklamada, tırtıl ordusuyla mücadele kapsamında gereken tedbirlerin alındığı kaydedildi.

Gana Gıda ve Tarım Bakanı George Oduro da konuyla ilgili 'Şu an tırtılların yayılmaması için gereken önlemleri aldık. Tırtıl ordularının kökünü yok edemezsiniz. Yapabileceğiniz şey idare etmektir.' ifadesini kullandı.

Tırtılların daha çok mısır, soya fasulyesi ve patates gibi ürünlere zarar verdiği biliniyor.
Kaynak: AA