Fikri Ve Sınai Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması Projesi

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Çiftci: 'Bu kapsamda, sahtecilik ve korsan mallarla ilgili farkındalığı artırmak, daha iyi mevzuat ve muhafaza araçlarının geliştirilmesini sağlamak, iş birliği ve koordinasyonu çoğaltmak, özellikle sahte ürünlerle ilgili güvenlik ve sağlık riskleri alanlarına odaklı çözümler üretmek bakımından önemli bir misyonu yerine getireceğinden eminim'.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, 'Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması Projesi' ile sahtecilik ve korsan mallarla ilgili farkındalığı artırmak, daha iyi mevzuat ve muhafaza araçlarının geliştirilmesini sağlamak, iş birliği ve koordinasyonu çoğaltmak, özellikle sahte ürünlerle ilgili güvenlik ve sağlık riskleri alanlarına odaklı çözümler üretmek bakımından önemli bir misyonun yerine getirileceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazıllı açıklamaya göre, AB destekli 'Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Gümrüklerde Korunması Projesi' kapsamında Ankara'da bölgesel seminer düzenlendi.

Sahtecilik ve korsanla mücadele kapsamında her geçen gün büyüyen taklit ve korsan piyasasındaki güncel eğilimlerle, sahtecilik ve korsanla mücadele yöntemlerinin masaya yatırıldığı seminer, 2 gün sürecek.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, küresel ticarette başarılı olmanın en önemli şartlarından birinin markalaşma ve teknoloji geliştirme olduğunu vurguladı.

Gelişmiş ülke olma hedefinde ilerleyen ülkeler için uluslararası doğrudan yatırımların etkisinin önemine işaret eden Çiftci, bu çerçevede fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması konusunda çalışmalar yapan ülkelerin cazibe merkezi haline geleceğini ve uluslararası doğrudan yatırımları kendilerine çekeceklerini belirtti.

Çiftci, ekime kadar sürdürülecek AB Projesi ile başta Bakanlık personelinin Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları mevzuat bilgisinin artırılması ve bu alanda diyaloğun derinleştirilmesinin, Adalet, İçişleri, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile ilgili kamu kurumları ve diğer paydaşlar arasındaki iş birliğiyle toplumsal farkındalık seviyesinin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Van’dan Edirne’ye, Zonguldak’tan İçel’e uzanan tüm gümrük idarelerinde çalışan toplam 500 gümrük personeline 10 farklı ilde hizmet içi eğitim verildiğini, İstanbul, İzmir ve Ankara’da seminerler düzenlendiğini aktaran Çiftci, şu ifadeleri kullandı:

'Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün 7 ay önce yayımladığı rapora göre, sahte ürünlerin uluslararası ticaret hacminin yılda 461 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Bununla birlikte söz konusu sahte ürün ticaretinin yüzde 63 gibi yüksek bir oranda posta ve hızlı kargo yoluyla gerçekleştirildiği belirtiliyor. Bu çerçevede bugün Ankara'da düzenlediğimiz bu seminerde amacımız her geçen gün büyüyen taklit ve korsan piyasasındaki güncel eğilimleri ve bunlarla mücadele yöntemleri tartışmak olacaktır.Bu kapsamda, sahtecilik ve korsan mallarla ilgili farkındalığı artırmak, daha iyi mevzuat ve muhafaza araçlarının geliştirilmesini sağlamak, iş birliği ve koordinasyonu çoğaltmak, özellikle sahte ürünlerle ilgili güvenlik ve sağlık riskleri alanlarına odaklı çözümler üretmek bakımından önemli bir misyonu yerine getireceğinden eminim.'
Kaynak: AA