Etimesgut'a İntikal Eden Harp Okulu Öğrencilerinin Davası

İstanbul'dan paraşüt eğitimi için Ankara'daki Kara Harp Okulu Komutanlığına gelen ve bir kısmı FETÖ'nün darbe girişimi sırasında helikopterle Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 142 Hava Harp Okulu öğrencisi ile 2 komutanın yargılanmasına devam edildi Duruşmada, tutuklu sanık eski Yüzbaşı Baştuğ'un tahliyesine karar verildi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, 91'i helikopterlerle Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 142 Hava Harp Okulu öğrencisi ile bunların nakilleri konusunda emir veren 2 komutanın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, tutuklu sanık eski Yüzbaşı Kenan Baştuğ, tutuksuz sanıklar, sanık yakınları ve avukatları katıldı. Eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Albay Hüseyin Ergezen ise Silivri Kapalı Cezaevi'nden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Tahliye talebi için söz verilen sanık Baştuğ, FETÖ ile herhangi bir bağının bulunmadığını, vatanı, milleti ve devletini seven bir Türk subayı, bugünse vatandaşı olduğunu söyledi.

Görev süresi ve hain darbe girişimi sırasında darbeyle ilgili herhangi bir olaya dahlinin bulunmadığını ifade eden Baştuğ, 'Darbeye katıldığımı belirten herhangi bir harekette de bulunmadım. Tamamen olayın dışında kalmaya yönelik hareketlerim oldu.' dedi.

Hakkında sanık ya da tanıkların hiçbirinin olumsuz ifadesinin bulunmadığını dile getiren Baştuğ, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca hazırlanan idari tahkikat raporunda da darbe girişimine katılmadığının belirtildiğini savundu.

Baştuğ, üstleri tarafından verilen kanuni ve yönlendirici emirler dışında hareket etmediğini ileri sürerek, tahliye talebinde bulundu.

Tutuklu sanık Hüseyin Ergezen ise bir kumpasla karşı karşıya kaldığını iddia etti.

Ne suç işlediğinin yüzüne okunmasını istediğini dile getiren Ergezen, hiçbir yerde imzasının bulunmadığını kaydetti.

Darbe girişimine bir dahlinin olmadığını savunan Ergezen, o gece öğrencileri olayların uzağında tutmaya çalıştıklarını anlattı.

Taleplerle ilgili görüşü sorulan duruşma savcısı, her 2 sanığın tahliye taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Kenan Baştuğ'un tahliyesi, Hüseyin Ergezen'in ise mevcut durumunun devamına karar verdi.

Duruşma, 10 Ekim'e bırakıldı.

- İki ayrı dava açılmıştı

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında paraşüt eğitimi için Ankara'daki Kara Harp Okulu Komutanlığına gelen 142 Hava Harp Okulu öğrencisinden 91'i, olay gecesi helikopterle Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilmiş, 51 öğrenci ise Kara Harp Okulunda kalmıştı.

Nakiller konusunda emir veren komutanları Baştuğ ve Ergezen ile 91 Hava Harp Okulu öğrencisi hakkında bir dava, kalan 51 öğrenci hakkında ise başka bir dava açılmıştı.

Bu davaların birleştirilmesine karar verilmiş, cezaevinde 7-8 ay kalan sanık öğrencilerin bir bölümü savcılığın talebiyle sulh ceza mahkemesi, bir bölümü de iddianameyi kabul eden Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince serbest bırakılmıştı. Kenan Baştuğ'un tahliye edilmesiyle Hüseyin Ergezen, dosyanın tek tutuklu sanığı olarak kaldı.

Sanıklar hakkında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' ve 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Kaynak: AA