Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesine İlişkin Düzenleme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı Yönetmeliğin bazı maddelerinin yürürlülük tarihi ertelendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğin bazı maddelerinin yürürlülük tarihi ertelendi.

Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 'Mümkün olan en yüksek önlem seviyesi' başlığı altında yer alan 'İşletmeci, kantitatif risk değerlendirmesine göre belirlediği tehlikeli ekipmanlar için senaryo edilen her bir büyük kazanın her türlü sonucunun meydana gelme frekansını 1x10-4/yıl seviyesine veya bu seviyeden daha küçük bir seviyeye indirmek zorundadır.' maddesi ile 'Harici acil durum planı' başlığında yer alan 'İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri harici acil durum planını veya planlarını 6 ay içerisinde hazırlar' maddelerinin yürürlülük tarihi 7 Temmuz 2019'a ertelendi.

Yönetmeliğin 'Büyük kaza önleme politikası ve güvenlik raporlarına ilişkin mevcut uygulamalar ile sonuçları' bölümüne de geçici iki madde eklendi.

Bu kapsamda, 'Büyük kaza önleme politika belgesi ve güvenlik raporları'na ilişkin maddelerin yürürlülük tarihi de 31 Aralık 2018'e ertelendi. Bu kapsamda 31 Aralık 2016 tarihinden, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar söz konusu maddeler çerçevesinde yürütülen işlemler hüküm ifade etmeyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilen güvenlik raporları da kuruluşlara iade edilecek.

Kapsama ilişkin bildirimlerin yenilenmesine dair de yeni düzenlemeye gidildi.

Kaynak: AA