AKTOB'un Temmuz Ayı Toplantısı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman: 'Turizmde daima iyimserler, pozitif düşünenler kazanır. İnşallah Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için çalışıp birlikte gerçekleştireceğiz' AKTOB Başkanı Yağcı: 'Antalya'ya gelen yabancı turist sayısında temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 76 artış var. Yılın 7 aylık döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58'e yaklaşan bir büyüme söz konusu'

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, turizmde daima iyimserlerin, pozitif düşünenlerin kazandığını belirterek, 'İnşallah Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için çalışıp, birlikte hedefi gerçekleştireceğiz.' dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Manavgat ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) temmuz ayı olağan toplantısında, turizm açısından 2016'nın olumsuz bir yıl olduğunu, 2017'de Türkiye'nin yeniden bir turizm efsanesi olduğunu gösterdiğini söyledi.

Turizm rakamlarında yüzde 50'ye varan iyileşmeler olduğuna işaret eden Yayman, 'Turizmde daima iyimserler, pozitif düşünenler kazanır. İnşallah Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için çalışıp, birlikte gerçekleştireceğiz.' diye konuştu.

Türkiye'de yabancı turistin kişi başı harcamasının ortalama 750 dolar seviyesinde olduğunu aktaran Yayman, turistin kişi başına harcamasını bin, bin 100 dolarlara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye'de turizmin 30 yıllık bir tarihi olduğunu, bu sürede Türk turizminin sessiz bir devrim gerçekleştirdiğini ifade eden Yayman, şunları kaydetti:

'Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 1990'lı yılların başında söylediği Türkiye'deki yatak sayısının Rodos Adası'ndan geride olduğu günleri çok şükür geride bıraktık. Özal, 'En büyük hayalim Antalya'ya 2 milyon turist gelmesi' demişti. Bugün Antalya'ya 11 milyon turist geliyor. Yeter mi, yetmez. Bizim bir hayalimiz var. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Antalya'ya 20 milyon turist gelmesini istiyoruz, bu hedefi gerçekleştirmek için gece gündüz çalışacağız. Biz turisti gelir getiren bir insan olarak görmüyoruz. Biz her turisti bir Türkiye gönüllüsü, bir barış elçisi olarak görüyoruz. Turizmi siyasetin üzerinde bir alan olarak değerlendiriyoruz.'

- Turizm ve pazar çeşitliliği

Turizmin deniz, kum, güneş üçlemesinden ibaret olmadığını anlatan Yayman, bunların yanında sağlık, spor, tarih, kültür, kongre, doğa turizmi gibi alternatif turizm alanlarına da eğilmek gerektiğini bildirdi.

Yayman, 'Aspendos'un, Perge'nin, bütün tarihi değerlerin anlatılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

'Antalya Devlet Opera ve Balesi'nde 300-500 avroya konser bileti satmamız lazım. Kültürümüzü, sanatımızı insanlara daha fazla anlatmamız lazım. 2016'da yaşadığımız sorun bize İran pazarı gibi bir pazarın olduğunu keşfetmemize yol açtı. Ukrayna, Japonya, Çin pazarları çok önemli. Diğer taraftan Avrupa pazarının da ne kadar önemli olduğunu hep beraber gördük. 2023'te 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri için pazar çeşitliliği mutlaka yaratmamız gerekiyor. İlk fırsatta bir 'Türk Turizmi Enstitüsü' kurmak istiyoruz. Turizmin MR'ını çekmek, yeni trendleri takip etmek, dünya turizmin nereye gittiğini araştırmak için bir düşünce kuruluşunun olması gerekiyor.'

- AKTOB Başkanı Yağcı

AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, Antalya'nın turizmin başkenti, Türkiye'nin bir turizm ülkesi olduğunu hatırlattı.

Her türlü krize, olumsuzluğa rağmen Antalya'nın 2017'de çok hızlı bir geri dönüş yaptığını, Rusya pazarının çok iyi gittiğini vurgulayan Yağcı, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde de son dakika satışlarıyla ciddi bir iyileşme olacağını öngördüklerini bildirdi.

Almanların Türkiye'de tatil yapma isteğinin geçen yıla oranla yüzde 100 arttığını ifade eden Yağcı, 'Kaybedilen pazarların kazanılması için özellikle konaklama sektörü çok ciddi fedakarlık yaptı. Fiyatları sabit tutarak turistin dönmesini sağladı. 2018'de fiyatları tekrar 2014 seviyesine çıkarmak istiyoruz. Antalya'ya gelen yabancı turist sayısında temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 76 artış var. Yılın 7 aylık döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58'e yaklaşan bir büyüme söz konusu.' diye konuştu.
Kaynak: AA