Yargıtay'a Göre Polise 'Sen Kimsin' Deyip Ceza Tutanağını Yırtmak Hakaret Değil

Uygulama sırasında polise hakaret ederek, düzenlediği tutanağı yırtan ve mahkum edilen şahıslar hakkında Yargıtay, hakaret suçunu işlemediklerine hükmetti.

Uygulama sırasında trafik polisi tarafından durdurulup ’alkollü araç kullanmak’tan ceza uygulanan sürücü ve arkadaşı, düzenlenen ceza tutanağını yırtıp görevlilerin yüzüne fırlattı. Polislere direnen sürücü, "Ben bu arabaya bineceğim, gelin de durdurun, sıkıyorsa ehliyetsizlikten işlem yapın, siz kimsiniz lan, beni tanımıyorsunuz" dedi.

Araçta bulunan diğer kişi de trafik polislerinin düzenlediği ceza tutanağını yırttı. ’Görevi yaptırmamak için memura direnme ve hakaret’ iddiasıyla hakim karşısına çıkan sanıklar mahkum edildi. Ancak Yargıtay, sanıkların ’hakaret’ suçunu işlemediklerine hükmetti.

Elazığ’da meydana gelen olayda, trafik polislerinin durdurduğu aracın sürücüsü ve yanındaki arkadaşının alkollü olduğu tespit edildi. Sürücü ve arkadaşı kendilerine, ’alkollü araç kullanmaktan işlem yapacağız’ diyen polislere bir süre direndi. Sürücü, kimlik tespiti yapılıp ve alkollü araç kullanmaktan işlem yapıldığı sırada görevli polis memurlarına hitaben, "Ben bu arabaya bineceğim, gelin de durdurun, sıkıyorsa bir ehliyetsizlikten işlem yapın, siz kimsiniz lan, beni tanımıyorsunuz" dedi.

Araçtaki diğer kişi de "Ben terör örgütü lideri ..., terörist yakaladılar ya altı üstü 68 TL para cezası kesecekler, yaptıklarına bakın, işte bizim polisimiz" diyerek ceza tutanağının bir suretini yırtıp görevlilerin yüzüne fırlattı. Alkollü sürücü ve arkadaşının kendilerine hakaret ettiğini, görevlerini yaptırmamak için direndiklerini öne süren trafik polisleri, olayı yargıya taşıdı.

Elazığ 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ’Görevi yaptırmamak için direnme, görevli memura hakaret’ iddiasıyla hakim karşısına çıkan sürücü ve arkadaşı, mahkemece mahkumiyete çarptırıldı. Sanıkların temyiz müracaatı üzerine dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 18. Ceza Dairesi, mahkeme kararını kısmen bozdu. Ceza tutanağının yırtıp görevli memurun yüzüne fırlatmanın hakaret içermediğine dikkat çekilen Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi: "Sanıklara yükletilen görevi yaptırmamak için direnme eylemleriyle ulaşılan çözümü haklı kılıcı zorunlu öğelerinin ve bu eylemlerin sanıklar tarafından işlendiğinin kanuna uygun olarak yürütülen duruşma sonucu saptandığı, bütün kanıtlarla aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde ve eksiksiz sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı ortadadır. Eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, cezaların kanuni bağlamda uygulandığı,

anlaşıldığından, sanıkların ileri sürdüğü nedenler yerinde görülmemiş olmakla, tebliğnameye uygun olarak, ’görevli memura mukavemet, direnme’ suçundan verilen mahkumiyetin onanmasına oy birliği ile karar verilmiştir."

Yargıtay kararının devamında şöyle denildi: "Sanığın ’Ben bu arabaya bineceğim, gelin de durdurun, sıkıyorsa bir ehliyetsizlikten işlem yapın, siz kimsiniz lan, beni tanımıyorsunuz’, diğer sanığın da ’Ben terör örgütü lideri ..., terörist yakaladılar ya altı üstü 68 TL para cezası kesecekler, yaptıklarına bakın, işte bizim polisimiz’ diyerek ceza tutanağının bir suretini yırtıp görevlilerin yüzüne fırlattığı ortadadır. Bu şekildeki kaba ifade ve davranış niteliğindeki eylemlerinin, katılanların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması sebebiyle ’hakaret’ suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, mahkumiyet kararı verilmesi kanuna aykırı ve sanıkların temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnamedeki talebe aykırı olarak hükümlerin bozulmasına, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi.

"

Yargıtay’ın bir çok ceza dairesinin benzer kararları bulunduğu belirtildi.
Kaynak: İHA