Hindistan'da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Meclis üyeleri ülkenin yeni cumhurbaşkanını seçmek için oy kullandı Yeni cumhurbaşkanının kim olduğu 20 Temmuz'da belli olacak.

Hindistan'da milletvekilleri ülkenin yeni cumhurbaşkanını belirlemek için parlamentoda oy kullandı.

Başkent Yeni Delhi'deki parlamentoda yerel saatle 10.00'da başlayan oylama, 17.00'de sona erdi.

Yaklaşık 4 bin 896 meclis üyesinin oy kullandığı seçimin sonuçlarının 20 Temmuz'da açıklanması planlanıyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin liderliğindeki Hindistan Halk Partisinin (BJP) aday gösterdiği Ram Nath Kovind'in seçimden galip ayrılması bekleniyor.

İktidar partisi BJP'nin desteğini alan 71 yaşındaki Kovind, ülkedeki en düşük Dalit kastına mensup bir avukat.

Seçimlerin muhtemel kazananı Kovind'in, Müslümanlara karşı dini nefreti körüklemekle suçlanan Hindu bir grup olan Rashtriya Swayamsevak Sangh ya da Ulusal Gönüllüler Birliğine uzun süredir yakınlığı biliniyor.

Kovind'in başlıca rakibi Kongre Partisinden Meira Kumar da beş dönem milletvekilliği yapmış, Dalit kastına mensup eski bir diplomat.

Yeni seçilen cumhurbaşkanı, 2012'den bu yana görevde olan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee'nin yerini alacak.

İki dönem BJP milletvekilliği yapan ve Bihar eyalet valisi görevini üstlenen Kovind, seçilmesi halinde, Hindistan'ın Dalit kastına mensup ikinci cumhurbaşkanı olacak.

Hindistan cumhurbaşkanları doğrudan halk tarafından değil, parlamento ve eyalet meclisleri üyelerinden oluşan seçmen heyeti tarafından seçiliyor.

Ülkede cumhurbaşkanının konumu büyük oranda simgesel ancak cumhurbaşkanı, eğer ulusal seçimler net ve belirleyici sonuç vermez ise hükümeti kimin veya kimlerin oluşturacağına karar verilmesinde belirleyici rol oynuyor.

Kaynak: AA