Antalya'da Kadın Çiftçilere Eğitim Programı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özen: '2016 yılında yaklaşık 13 bin kadın çiftçiye tarım ve hayvancılık konularında eğitim verdik'.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Özen, geçen yıl müdürlük olarak yaklaşık 13 bin kadın çiftçiye tarım ve hayvancılık konularında eğitim verdiklerini bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen ve Ulusal Ajans tarafından mali destek sağlanan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Muratpaşa Ziraat Odası'nın ortak olarak yer aldığı, 'Kadın Çiftçileri Tarım İşletmeciliği Eğitimi ile Güçlendirme' konulu Avrupa Birliği Erasmus ve Ana Eylem 2 Mesleki Stratejik Ortaklık Projesi çerçevesinde konferans düzenlendi.

Konyaaltı ilçesinde bir otelde düzenlenen konferansa, Antalya, Burdur, Denizli, Muğla, Isparta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürleri ile 50 çiftçi kadın ve çok sayıda katılımcı katıldı.

Konferansta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Özen, kadın çiftçileri tarım işletmelerinde eğiterek daha güçlü hale getirmek amacıyla söz konusu programın gerçekleştirildiğini söyledi.

Her sektörün arkasında gizli bir kahramanın olduğunu belirten Özen, kadın çiftçileri de bu projeyle ön plana çıkarmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Amaçlarına ulaşma anlamında belli bir yol kaydettiklerini ifade eden Özen, 'Hedef kitle olarak belirlediğimiz kadın çiftçilerimizin sektördeki önemini biliyoruz ve eğitim faaliyetleri kapsamında 2016'da yaklaşık 13 bin kadın çiftçiye tarım ve hayvancılık konularında eğitim verdik. Kadın çiftçilerin hem yeniliğe açık olması hem de bizi can kulağıyla dinlemesi bizleri hedefe ulaşma noktasında daha başarılı kılmaktadır.' dedi.

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında, kırsalda yaşayan genç çiftçilerin bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projelere 30 bin liraya kadar hibe desteği verdiğini vurgulayan Özen, 2016 yılında desteklenen 213 genç çiftçiden 167'sinin kadın çiftçilerden oluştuğuna dikkati çekti.

Proje koordinatörü Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Özkan da Türkiye, İspanya, Amerika, Almanya, Malta'dan oluşan 5 farklı ülke ve 7 farklı kurumla projeyi yürüttüklerini söyledi.

Kadınların tarım sektöründe önemli rol oynadığını söyleyen Özkan, bunun sadece Türkiye'ye özgü olmadığını bütün dünyada kadınların tarımda önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Korkuteli ilçesindeki kadın çiftçi Kübra Akın da 28 yaşında olduğunu ve 10 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyerek, proje kapsamda aldıkları eğitim sonucunda işin sadece ekip, dikmekle bitmediğini öğrendiğini belirtti.

Kadınlar olarak sabah tarla, akşam da çocuklarıyla ilgilendiklerini anlatan Akın, 'Şehirde yaşayan kadınlarla aynı haklara sahip olmadığımızı düşünüyorduk ama proje kapsamında aldığımız kurslarda öğrendik ki biz çiftçi kadınlarında çok hakları varmış.' diye konuştu.
Kaynak: AA