Libya'daki Olaylar

TM Başkanı Salih, UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac'ın seçimlere yönelik önerisini reddetti.

Libya’nın Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'in, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac'ın seçimlere yönelik önerisini reddettiği bildirildi.

TM Başkanı Salih, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac'ın önerdiği parlamento ve başkanlık seçimlerine dair yol haritasına işaret ederek, 'Devlet şeklini düzene koyacak anayasa çıkmadan seçimlerin gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz.' dedi.

Serrac, dün UMH'ne bağlı devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Libya'da 2018 yılının Mart ayında parlamento ve başkanlık konseyi seçimlerinin icra edilmesi yönünde bir öneride bulunarak, 'Seçimler, Libya'ya bir devlet başkanı ve yeni bir parlamento getirecek. Söz konusu başkan ile parlamentonun süresi en fazla 3 yıl olarak belirlenecek. Anayasa hazırlanıp referandum için doğrudan halka sunulacak.' ifadelerini kullanmıştı.

Serrac ayrıca, ülkenin tüm bölgelerinde ateşkes ilan edilmesi ve terörle mücadelenin dışındaki şiddet olaylarının durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

BM'nin girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan Libya Siyasi Anlaşması uyarınca Başkanlık Konseyi (BK) kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımıştı. BK başkanlığı görevine Fayiz es-Serrac getirilmişti. Ancak BK'nın sunduğu hükümet listeleri general Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nde onaylanmadığı için bakanlar görevlerini vekaleten yürütüyor.
Kaynak: AA