Botan Çayı'nda Boğulmalara 'Motorize Ekip' İle Önlem

Siirt'te çaydaki boğulma vakalarının önlenmesi amacıyla, Alkumru ile Kirazlı barajlarında kapakların açılması ve suyun ani yükselmesine karşı siren çalınarak, Türkçe, Kürtçe ve Arapça anonslarla uyarı yapılıyor Piknik yapılan ve çaya girilen mevkilere uyarıcı levhaların konulmasının yanı sıra AFAD'ın motorize ekipleri bölgede sürekli denetimlerde bulunuyor İl Afet ve Acil Durum Müdürü Akkoyun: 'Son birkaç yıldır boğulma vakası yaşanmadıysa, bu alınan tedbirler sayesinde olmuştur'.

ALİ TEPE - Siirt'te, motorize ekiplerin denetimleri, uyarı anonsları ve cuma hutbelerinde vatandaşların bilgilendirilmesi gibi uygulamalarla Botan Çayı'nda boğulma vakalarının önüne geçilmeye çalışılıyor.

Kentte yaz aylarında sıcaktan bunalan vatandaşlar, serinlemek amacıyla özellikle merkeze bağlı Yerlibahçe köyü ve Billoris Köprüsü civarında Botan Çayı'a girmeyi tercih ediyor.

Çayda 2014'te 6 kişinin boğulması üzerine, Valilik koordinesinde, DSİ, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Siirt Müftülüğünün desteğiyle bazı önlemler alındı.

Bu kapsamda, çaydaki Alkumru ile Kirazlı barajlarında kapakların açılması ve suyun ani yükselmesine karşı siren çalınarak, Türkçe, Kürtçe ve Arapça anonslarla uyarı yapılıyor.

Cuma hutbelerinde vatandaşlar, konuya ilişkin bilgilendiriliyor. Vatandaşların piknik yaptığı ve suya girdiği mevkilere uyarıcı levhalar konulurken, AFAD'ın motorize ekipleri bölgede sürekli denetimlerde bulunuyor.

Alınan önlemler sonucu, 2015'ten bu yana barajdan kaynaklı boğulma vakasının yaşanmadığı öğrenildi.

- Motorize ekipler görev başında

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cahit Akkoyun, AA muhabirine, Valiliğin direktifleri doğrultusunda çaydaki boğulmalara karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili toplantılar yaptıklarını söyledi.

Toplantılarda alınan kararları hayata geçirdikleri belirten Akkoyun, 'Son birkaç yıldır boğulma vakası yaşanmadıysa, önce Allah'ın yardımıyla, sonra alınan tedbirler sayesinde olmuştur. Bundan sonra da boğulma olaylarının yaşanmaması hepimizin temennisidir.' dedi.

Motorize ekiplerin 09.00-18.00 saatlerinde ring halinde olduğunu bildiren Akkoyun, kendileri için en önemli şeyin insan hayatı olduğunu vurguladı.

Ekipte yer alan Nurullah Gök, boğulma vakalarının önüne geçmek için çay kenarında piknik yapan aileleri uyardıklarını kaydetti.

Baraj kapakları açıldığında vatandaşlara hızlıca uyarıda bulunduklarını dile getiren Gök, 'Baraj kapakları açıldığında bazen ailelerin çocuklarını çaydan çıkarmadığını görüyoruz. Hemen müdahale ederek, çocukları buradan alıyoruz. Ailelerin yoğunluğuna göre özellikle hafta sonu mesaimizi 19.30'a kadar uzatıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Vatandaşlardan Tahsin Aldemir ise kendileri için alınan tedbirlerden memnuniyet duyduklarını belirtti. Su yükseldiği zaman sirenlerin çaldığını anlatan Aldemir, bunu dikkate alarak hemen çaydan çıktıklarını söyledi.
Kaynak: AA