Polonya'da Tartışmalı Yargı Reformu Yasası

Yüksek Mahkeme üyelerinin, yargı çevrelerine danışılmadan milletvekilleri ve Adalet Bakanı tarafından atanmasını öngören yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi.

Polonya'da milletvekilleri ve Adalet Bakanına, Yüksek Mahkeme üyelerini yargı çevrelerine danışmadan atama yetkisi veren yasa tasarısı parlamentoda kabul edildi.

BBC'nin haberine göre, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisinin (PiS), sadece seçkin sınıfa hizmet ettiği ve yozlaştığı gerekçesiyle yargıda reform yapılması amacıyla önerdiği tasarı, parlamentoda yapılan oylamada milletvekillerinin onayını aldı.

Tasarının yasalaşması için Devlet Başkanı Andrzej Duda tarafından onaylanması gerekiyor. Duda'nın yasa tasarısını veto etmesi beklenmiyor.

Polonya'da muhalefet partileri, yasanın, PiS'in çoğunlukta olduğu parlamentoya, yargıçların atanmasında güçler ayrılığı ilkesini ihlal ederek daha fazla söz hakkı tanıyacağı eleştirisini getiriyor.

Ülkede 2015 yılından bu yana PiS iktidarında yürürlüğe giren tartışmalı reformlar, protesto gösterilerine neden olmuştu.
Kaynak: AA