Kosova'da 15 Temmuz'u Anma Töreni Düzenlendi

Kosova’da 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümünde Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç’ın himayesinde tören düzenlendi.

Kosova'da 15 Temmuz'u Anma Töreni Düzenlendi
"15 Temmuz’u Anma-Demokrasi ve Milli Birlik Günü" töreninde Kosova ve Türkiye kurum ile kuruluş temsilcilerinin katılımıyla, 15 Temmuz şehitleri yad edilip, gazilere minnettarlık duyguları ifade edildi.

Törene, Kamu Yönetimi Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Mahir Yağcılar, Kosova Güvenlik Kuvvetleri Bakanı Haki Demolli, Devlet Bakanı Rasim Demiri, Sağlık Bakan Yardımcısı Kadir Hüseyin, Milletvekilleri Fikrim Damka ve Müferah Şinik, Türkiye Cumhuriyeti Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, Kosova İslam Birliği başkanı Naim Ternava, Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütüç, Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti, Türk Temsil Heyeti Başkanı İhsan Tavazar ile Kosova’da görevli Türk kurum ile kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Anma töreni, 15 Temmuz şehitleri adına saygı duruşunda bulunulması ve Türkiye ile Kosova Milli Marşlarının okunmasıyla başladı.

Büyükelçi Kıvılcım Kılıç, törende yaptığı konuşmada, 15 Temmuz’un alışılagelmiş türden bir askeri kalkışma olmadığı belirterek, o gece darbecilerin gösterdiği vahşet ve hıyaneti tanımlayacak uygun kelime bulmanın imkansız olduğunu kaydetti.

Büyükelçi Kılıç, "Söz konusu teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki en kanlı terör eylemini teşkil etmektedir. Ülkenin demokratik kurumlarını savunmak için sokağa çıkan masum sivillere karşı ölümcül silahlar kullandılar. Kendilerini silah arkadaşı olarak gören ve girişime katılmayı reddeden masum askeri personeli ve komutanları öldürdüler. Darbeciler, kendilerine karşı direnişi bastırmak için, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Cumhurbaşkanlığı Külliyesini, Milli İstihbarat Teşkilatı karargahını ve Özel Harekat Merkezini bombaladılar. Sayın Cumhurbaşkanımıza suikast girişiminde bulundular. O gece, 250 vatandaşımızı öldürdüler ve 2 binden fazla insanımızı yaraladılar. 15 Temmuz, Türk demokrasisi ve devleti için bir güç ve sebat sınavıydı. Bu sınavı geçtiğimiz için gurur duymaktayız" ifadelerini kullandı.

Törende ayrıca, hain darbe girişiminin canlı tanığı eski Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) gazisi Fadil Pushkolli, darbe gecesinde yaşadıklarını anlattı.

Törene katılan davetlilere, Türkiye’de demokratik yollarla seçilmiş hükümete, kurumlara ve anayasal düzene, FETÖ tarafından yapılan darbe teşebbüsünün boyutlarını ortaya koyan video gösterildi.
Kaynak: İHA