Fırıncıların Sıcakla İmtihanı

Manyas ilçesinde fırıncılar, yaz aylarında hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle zor şartlarda çalışıyor.

Manyas'ta fırıncılık yapan Yüksel Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 35 yıldır çeşitli kentlerde fırıncılık yaptığını söyledi.

Bu yıl sıcakların kendilerini olumsuz etkilediğini anlatan Başaran, fırının karşısındaki sıcaklığın 60-65 dereceye ulaştığını belirterek, 'Fırının karşısında günde en az 13 kez geçiyorum. İşimden memnunum. İnsanların doymaları için çalışıp üretmek çok farklı bir duygu. Bundan dolayı işimi severek yapıyorum.' dedi.

Ailesinin yaklaşık 60 yıldır ilçede fırın işletmeciliği yaptığını ifade eden İbrahim Sayar ise, '1975 yılından beri kürek elimizde. Bu işi yapıyoruz. Sıcaklardan etkilensek de bu bizim baba mesleğimiz. Çocuklarımızı buradan kazandıklarımızla büyüttük. Manyas'ın en eski fırıncılarından olmamız dolayısıyla kardeşlerimle birlikte bu mesleği sürdürüyoruz. Sıcak havalarda fırsat bulduğumuz da hemen kendimizi dışarıya atıyoruz. Bir de çok su tüketiyoruz. Aksi halde sıcaklara dayanamayız.' diye konuştu.

İlçenin tek kadın fırıncısı ve kırsal Darıca Mahallesi'ndeki fırında çalışan Ümmühan Gözel de, beş yıl önce başladığı bu işi zevkle yaptığını kaydetti.

Yazın fırın karşısında olmanın çok zor olduğunu dile getiren Gözel, 'Yazın sıcak insanı mahvediyor. Dışarısı bir sıcak, içerisi daha fena. Nefes almakta zorlanıyoruz ama yine de insanların sofralarına ürettiğimiz ekmeklerin gittiğini gördüğümüz de her şeyi unutuyoruz.' açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA