Endonezya, Güvenlik Kaygısıyla Telegram'ı Kapattı

Endonezya, “radikal ve terörist propaganda” yapıldığı gerekçesiyle Telegram’ı kapattı.

Dünyanın en çok müslüman nüfuslu ülkesi olan Endonezya,”radikal ve terörist propaganda” yapıldığı gerekçesiyle Telegram’ı kapattığını açıkladı.

Telegram, DEAŞ taraftarları tarafından çokça kullanıldığı bilinen, yüzlerce insanın olduğu sohbet odalarının yanı sıra özel mesajın da kullanılabileceği bir platform. DEAŞ’ın Suriye ve Irak’da bölge kaybetmesinin sonucu Güneydoğu Asya’da etkisinin artmasından endişe duyulduğundan bu çözüme başvurulduğu düşünülüyor. Haberleşme bakanlığı internet sitesinde, “Telegram, radikal ve terörist propagandası, bomba yapmanın yolları, saldırıyı gizlemenin yolları, rahatsız edici görüntüler ile dolu olduğundan Telegram kapatılmalıydı” açıklamasını yaptı.

İletişim bakanlığı, uygulamanın hem bilgisayar hem telefon uygulamalarının kapatılacağını belirtti.

Diğer mesaj platformlarına da aynı uygulamanın yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor.

Whatsapp ve Telegram gibi uygulamalarda gönderenden alıcıya ulaşan bir şifreleme sistemi mevcuttur. Bu da uygulama sahibi şirketin bile mesajı görememesi manasına gelir. Bir kaç ülkedeki güvenlik yetkilileri bu uygulamaların militanların birbirleriyle gizli haberleşebilmeleri için uygun ortam hazırladığını belirtti.

Avustralya ve İngiltere’nin de içinde olduğu bazı ülkeler teknoloji kurumlarını güvenlik tehditlerine karşı daha çok yardımcı olmaya çağırdı.

Öte yandan, Mart ayında, Londra’nın Westminster köprüsünde aracını yayaların üzerine sürüp dört insanı öldüren ve bir polisi de bıçaklayan katilin şifrelenmiş mesajlar gönderdiği tespit edildi. İngiliz İçişleri Bakanı Amber Rudd bu hadise üzerine bu tür bir şifrelemenin “kabul edilemez” olduğunu belirtmişti.
Kaynak: İHA