15 Temmuz Şehitleri Müzesi'nin Yapımına Başlandı

Çorum Belediyesince inşaatına başlanan 15 Temmuz Şehitler Müzesi ile FETÖ'nün darbe girişimine karşı verilen mücadele ruhunun unutturulmaması ve şehitlerin anısının yaşatılması amaçlanıyor Müzede, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit olan 12 Çorumlu ile darbe girişiminin bastırılmasında kahramanca görev üstlenen şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in kişisel eşyaları sergilenecek.

Çorum Belediyesinin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı verilen mücadele ruhunu ve şehitlerin anısını yaşatacağı 15 Temmuz Şehitler Müzesi'nin inşaatına başlandı.

Kültür Park içine inşa edilecek müzenin temel atma töreni mehteran takımının gösterisiyle başladı. Kurban kesilmesinin ardından Vali Necmettin Kılıç, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve diğer yetkililer tarafından 15 Temmuz Şehitler Müzesi'nin temeline ilk harç konuldu.

Vali Kılıç, Çorum Belediyesinin takdire şayan bir çalışma yaptığını vurguladı.

Kılıç, '15 Temmuz, Türk milletinin yedi düvele karşı kazandığı bir destandır. Bu destan da tıpkı Çanakkale ruhu gibi unutulmamalı, unutturulmamalıdır. İnşallah bu müze sayesinde 15 Temmuz'un ruhunu gelecek kuşaklara aktaracağız.' dedi.

Belediye Başkanı Külcü, 15 Temmuz ruhunun da 100 yıldır canlı tutulan Çanakkale ruhu gibi canlı tutulması gerektiğini belirterek, bu amaçla Çorum'da 15 Temmuz Şehitler Müzesi'ni kurma kararı aldıklarını söyledi.

Müzenin hizmete açılmasının ardından her yıl 10'uncu sınıf öğrencilerini belediye imkanları ile müzeye getireceklerini aktaran Külcü, buradaki sergi ve sinema salonlarında, 15 Temmuz gecesi yaşananların, fotoğraf ve görüntülerle öğrencilere anlatılacağını, böylece Çorum'da 4 yılın sonunda bütün lise mezunlarının 15 Temmuz ile ilgili detaylı bilgiye sahip olacağını kaydetti.

Külcü, 'Kahramanca sokağa çıkan, darbeye direnirken hayatını kaybeden, şehit olan 12 hemşehrimiz var. Çorumlu şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak, o gece darbe girişimine karşı gösterilen direnişi hafızalarda canlı tutmak ve bunu gelecek kuşaklara aktarıp o bilinçle yetişmelerini sağlamak amacıyla 15 Temmuz Şehitleri Müzesi'ni Çorum'a kazandıracağız.' diye konuştu.

- '80 milyonun tehdit altında kaldığı geceyi yaşadık'

Türkiye'nin daha önce darbeler ve terör olayları yaşadığını ancak 15 Temmuz gecesinin çok özel bir yanının olduğunu ifade eden Külcü, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Yıllardır Güneydoğu'da terörle mücadele ediyoruz. Orada zaman zaman, bölgesel olarak yaşanan durumlar söz konusu. 15 Temmuz gecesi ise doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine 80 milyon insanın aynı anda teyakkuzda olduğu ve 80 milyonun aynı anda tehdit altında kaldığı bir geceyi yaşadık. Meseleye böyle baktığımızda aslında 80 milyonun her birisini gazi olarak da görmek mümkün. 249 şehidimizin 12'si Çorum'dan. Nüfusa göre bir oranlama yaptığımızda herhalde nüfusuna oranla en fazla şehit veren il Çorum'dur. Bu bir yönüyle de bahtiyarlık vesilesidir çünkü bu topraklar, şehitler diyarı olarak anılmaya başlanacaktır. '

- Şehitlerin anıları yaşatılacak

Kültürpark'ta bin 740 metrekare alana inşa edilecek 15 Temmuz Şehitler Müzesi'nde, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit olan 12 Çorumlu ile darbe girişiminin bastırılmasında kahramanca görev üstlenen şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in kişisel eşyalarının sergilenerek anılarının yaşatılması hedefleniyor.

Müzede görsel sunumların yer alacağı kalıcı sergi salonu, 15 Temmuz'un sıcak anlarını gösteren tanıtım filmlerinin izletileceği sinema salonu, kafeterya ve hediyelik eşya bölümü yer alacak.

Yaklaşık bir yıl içinde tamamlanması planlanan müzenin, darbe girişiminin 2. yılında açılması planlanıyor.
Kaynak: AA