Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde '15 Temmuz Gecesi' Anıldı

Türkiye Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, 15 Temmuz anma törenleri kapsamında Büyükelçilik binasında basın toplantısı düzenledi. Büyükelçi Bilgiç, ülkemizin varlığına yönelik bu tehdidin oluşturduğu travmaların üstesinden gelmeye çalıştığını vurgulayarak, 15 Temmuz gecesini anlattı.

"15 Temmuz alışılagelmiş türden bir askeri kalkışma değildi"

Büyükelçi Bilgiç, 15 Temmuz’un alışılagelmiş bir askeri kalkışma olmadığını belirterek “Ankara ve İstanbul semalarında savaş uçaklarının ilk görüldüğü anda bazı şeylerin ters gittiğini anladık. İlerleyen zamanlarda bunun askeri bir darbe girişiminin ötesine geçtiğinin ve faillerinin, kendilerini ‘Kâinat İmamı’ olarak nitelendiren Fethullah Gülen’in müritlerinden oluştuğunun anlaşılmasıyla bu dehşet hissiyat pekişti. Ülkenin demokratik kurumlarını savunmak için masum insanlara karşı silah kullandılar. Kendilerini silah arkadaşı olarak gören ve girişime katılmayı reddeden masum askeri personeli ve komutanları öldürdüler. Darbeciler kendilerine karşı direnişi bastırmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Cumhurbaşkanlığı Külliyesini, Milli İstihbarat Teşkilatı Karargahı’nı ve Özel Harekat Merkezini bombaladılar" dedi.

Büyükelçi Bilgiç, konuşmasına şöyle devam etti: "O gece 249 Türk vatandaşını öldürdüler ve 2 binden fazla insanı yaraladılar. 15 Temmuz Türk demokrasisi ve Devleti için bir güç ve sebat sınavıydı. Bu sınavı geçtiğimiz için gurur duymaktayız. Gerek iktidar partisi gerek muhalefet partileri, Silahlı Kuvvetler ile Emniyet Güçlerinin, örgüte üyesi olmayan mensupları ve basın, darbecilere karşı ayağa kalktı"
Kaynak: İHA