Türkiye'nin Haberleşme Ve Ulaşım Altyapısını Darbecilerden Korudular

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi sırasında Türkiye'nin ulaşım ve haberleşme altyapısı açısından büyük önem taşıyan Türk Telekom Ankara Müdürlüğüne yönelik baskın, o gece görevli Türk Telekom personelinin darbeci askerlere teknik bilgi vermemesi sayesinde başarılı olamadı Türk Telekom Ankara Bölge Müdürlüğü Tesis ve Destek Müdürü Akarsu: 'Burada Türkiye için çok büyük öneme haiz sistemler var. Bu kurumun sistemlerine zarar gelseydi, çok daha farklı şeyler olabilirdi. Böyle bir olay karşısında son derece sağduyulu, canından çok şirketin o hassasiyetini, sistemlerin güvenliğini koruyarak o olayı sağlıkla yöneten arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz' Güvenlik Amiri Yeşilmaden: 'O gece halkı binanın önüne topladık. Halk, 'Allah Allah' nidalarıyla binanın camlarını taşla kırdı. İçeride rehin olan arkadaşlarımı operasyon öncesi uyardım, kendilerini olası bir ateş açılmasından korunmalarını telkin ettim. Arkadaşlarımızı çıkarttık'

SEVAL OCAK ADIYAMAN - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi sırasında Türkiye'nin ulaşım ve haberleşme altyapısı açısından büyük önem taşıyan Türk Telekom Ankara Müdürlüğüne yönelik baskın, o gece görevli Türk Telekom personelinin darbeci askerlere teknik bilgi vermemesi sayesinde başarılı olamadı.

Türk Telekom Ankara Bölge Müdürlüğü Tesis ve Destek Müdürü Pervin Akarsu, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz hain darbe girişiminin bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

15 Temmuz'un unutulmayacağını ve gelecek nesillere unutturulmayacağını vurgulayan Akarsu, o gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla vatandaşların sokaklara çıkarak demokrasiyi koruduklarını söyledi.

Darbe girişiminin yaşandığı gece nöbetçi olan ve sistemlerin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayan Türk Telekom personeline teşekkür eden Akarsu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Burada Türkiye için çok büyük öneme haiz sistemler var. Bu kurumun sistemlerine zarar gelseydi, çok daha farklı şeyler olabilirdi. Biz bugüne kadar sel ve yangın tatbikatı yapardık ama darbe tatbikatı yapmadık. Dolayısıyla böyle bir olay karşısında son derece sağduyulu, canından çok şirketin o hassasiyetini, sistemlerin güvenliğini koruyarak o olayı sağlıkla yöneten arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz.

İçeri giremeseler de dışarıdan destek verenlere. Türk Telekom şirketinin büyüklüğünü bir kez daha görüyoruz. O gece burada bulunan arkadaşlarımızı gösterdikleri serinkanlı sağduyularından dolayı kutluyorum, manevi olarak onların yeri gönlümüzde. Şirket maddi olarak da ödüllendirdi. O gece sistem salonları ve server odalarına girselerdi çok daha farklı şeyler olabilirdi.'

- 'Personelimiz darbecilere, kritik salonun çay ocağı olduğunu söylemiş'

Türk Telekom'un güvenlik hizmeti aldığı Başkent Güvenlik'in Güvenlik Amiri Semih Yeşilmaden de 15 Temmuz gecesi evindeyken olaylardan haberdar olduğunu ve güvenlik görevlisi arkadaşlarını arayarak bilgi aldığını anlattı.

Yöneticilerine haber verdiğini ve önce aracıyla yola çıktığını ancak trafikte yol alamayınca Akay kavşağından Ulus'taki Türk Telekom binasına yürüyerek ulaştığını dile getiren Yeşilmaden, bu sırada bomba ve helikopterden açılan ateşi gördüğünde bunun bir darbe girişimi olabileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Yeşilmaden, şunları kaydetti:

'Gelen polis ekiplerine, kurumun güvenlik amiri olduğumu ve yardımcı olabileceğimi söyledim. Halkı binanın önüne topladık. Halk 'Allah Allah' nidalarıyla binanın camlarını taşla kırdı. İçeride rehin olan arkadaşlarımı operasyon öncesi uyardım, kendilerini olası bir ateş açılmasından korunmalarını telkin ettim. Arkadaşlarımızı çıkarttık. Operasyon sırasında polisleri, kamera izleme merkezinin olduğu odaya götürdüm. Polisler 'Saklanan var mı?' diye kapıları kırarak aradı. Operasyon ile askerler aşağıya indirildi.

Bizim güvenlik görevlisi arkadaşımıza sormuşlar ama o panik anında bile kritik bir salonumuz var, oranın çay ocağı olduğunu söylemiş ve yanlış bilgi vererek askerlerin oraya girmesini engelledi. Kamera görüntülerinin açılarını değiştirmişler, bu olayı yapanlar tespit edilmesin diye.'

Emekli bir Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli olduğunu belirten Yeşilmaden, olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Yeşilmaden, bir daha böyle bir acının yaşanmaması dileğinde bulunarak, Türk Telekom personeli sayesinde o gece Türkiye açısından çok önemli birçok sistemin zarar görmediğini vurguladı.

- 'Güvenlik görevlililerimizi mescitte rehin aldılar'

Türk Telekom Ankara Bölge Müdürlüğünde darbe girişiminin yaşandığı gece nöbetçi amir olarak görev yapan Kenan Geredelioğlu da yaklaşık 22.30'da Türk Telekom'a ait önemli sistemlerin bulunduğu Ulus'taki Türk Telekom Ankara Bölge Müdürlüğüne askerlerin giriş yaptığını söyledi.

Darbeci askerlere binaya girmemeleri gerektiğini söylediğini ancak engel olamadığını anlatan Geredelioğlu, Türk Telekom yöneticilerine bu konuda bilgi verdiğini belirtti.

Yöneticilerinden binaya gelen askerlerin iyi niyetli olmadıkları bilgisini aldıklarını ve içerideki teknik personeli bu konuda dikkatli olmaları yönünde cep telefonuyla uyardıklarını kaydeden Geredelioğlu, askerlerin güvenlik görevlilerini ağızlarını bantlayıp ellerini kelepçeleyerek mescitte rehin aldığını dile getirdi.

Geredelioğlu, darbeci askerlerin Türkiye'nin haberleşme ağına zarar vermeyi amaçladıklarını, buna yönelik teknik bilgi almaya çalıştıklarını ancak başarılı olamadıklarını bildirdi.

Polislerin 15 Temmuz gecesi saat 02-02.30 civarında operasyon düzenleyerek herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmadan binanın kontrolünü darbeci askerlerden aldıklarını vurgulayan Geredelioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Askerler buranın önemini bilerek gelmişler, bina çalışanlarından bilgi istemişler, önemli sistemler konusunda. Sistemler konusunda bilgi alamamışlar. Arkadaşlarımızı uyarmıştık. Darbeci askerler binanın ışıklarını söndürdüler, kapıları kilitlediler. Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla Ulus insan dolunca binamızın önünde de vatandaşlar toplandı. Özel harekatçılar silahlarıyla içeri girdi.

Zaten başlarındaki yarbay, saat 02.00 gibi sivil giysilerle arka kapıdan kaçmış. İletişim kanallarına zarar veremediler. Arkadaşlarımız çok bilinçli olduğu için, onlara püf noktalarını söylemediğimiz için sistemlerimize zarar veremediler.'
Kaynak: AA