Suriyeli Çocuklardan 15 Temmuz Şehitlerine Hatim

Ankara'nın Önder Mahallesi'nde yaşayan Suriyeli çocuklar, 15 Temmuz şehitleri için hatim indirdi Camimin Türk imamı Duran: 'Camimiz, müftülüğün izniyle sadece cuma namazlarında Suriyelilere tahsis edildi. Diğer 5 vakitte Türklerle Suriyeliler birlikte geliyor' 'Peygamber efendimizin zamanındaki gibi, camimizi, hem ibadet yapılan hem sorunların çözüldüğü yer yapmak istedik. Suriyeli kardeşlerimize, provokasyonlara kapılmamaları için nasihatlerde bulunuyoruz' Suriyeli İmam eşŞebek: '(Darbe girişimi başarılı olsaydı) Belki de bombalar altındaki ülkemize zorla geri gönderilecektik. Yıkılmış evlerimize geri gidecektik' 'Biz Suriyeliler ve Türkler olarak, Türk milletinin bu tecrübesinden yararlanarak, dış mihraklara karşı birlikte durmalıyız' Hatim indiren çocuklardan Hamdu: '15 Temmuz gecesi çok korktuk. Ama camilerden yükselen selaları duyunca içimize huzur geldi'

SELEN TEMİZER/ADHAM KAKO - Ankara'da Önder Mahallesi'nde Türklerle iç içe yaşayan Suriyeli çocuklar, 15 Temmuz şehitleri anısına hatim indirdi.

Başkentte Suriyeliler ve Türklerin birlikte yaşadığı Önder Mahallesi'ndeki Ören Camisi'nin imamı Yılmaz Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin Altındağ ilçesi müftülüğü tarafından cuma namazları için Suriyelilerin kullanımına tahsis edildiğini söyledi.

Duran, 'Suriyeli kardeşlerimiz diğer camilerde namaz kılıyordu. Ancak vaaz Türkçe olduğu için anlamıyordu. Camimiz, müftülüğün izniyle sadece cuma namazlarında Suriyelilere tahsis edildi. Onun dışındaki diğer 5 vakitte Türkler ile Suriyeliler birlikte geliyor. Cami kişilere değil tüm Müslümanlara aittir. Suriyeliler muhacirdir, biz ensarız.' diye konuştu.

Müftülüğün gönderdiği Türkçe hutbenin birebir Arapçaya çevrilerek vaaz verildiğini belirten Duran, şu ifadeleri kullandı:

'Bunun haricinde, 400'ün üzerinde Suriyeli öğrenciye kuran kursu veriliyor. Suriyeli hocalar veriyor. Ben de bu durumdan memnunum. Biz camimizi peygamber efendimizin zamanındaki gibi yapmak istedik. Peygamber efendimizin zamanındaki gibi, hem ibadet yapılan hem sorunların çözüldüğü yer yapmak istedik. Suriyeli kardeşlerimize, provokasyonlara kapılmamaları için nasihatlerde bulunuyoruz. Hem memleketimiz hem Suriye için çok güzel hutbeler okunuyor.'

Duran, bu sabah, Ören camisinde Kuran eğitimi alan çocukların, 15 Temmuz şehitlerinin ruhuna, Kuran-ı Kerim'den birer cüz okuyarak hatim indirdiğini dile getirerek, cuma namazından önce de hatim duasını yaptıklarını söyledi.

- 'Allah mazlumlara sahip çıkan bu devleti, kötülüklerden korusun'

Caminin Suriyeli imamı Muhammed Cüneyt eş-Şebek de 'Bu olayı hatırladığımızda son derece duygulanıyoruz. Tüylerimiz diken diken oluyor. Devletiyle, hükümetiyle bu darbeye karşı duran halka, şapka çıkarıyoruz. Bu halk, kültürüne, birliğine sahip çıktı. Bu halk, ülkesinin gücüne sahip çıktı. Bu duruş, takdire şayandır.' değerlendirmesini yaptı.

Eş-Şebek, 'Camilerdeki selaları unutmayacağız. Hala kulaklarımızda sela sesleri. İnsanların meydanlara nasıl indiğini unutmayacağız.' dedi. Suriyeli imam, şunları aktardı:

'Eğer bu darbe, başarılı olsaydı, Allah'a şükürler olsun ki olmadı, Türkiye'deki Suriyelilerin durumu da çok kötü olacaktı. Tahminlere girmek yersiz ama, belki de bombalar altındaki ülkemize zorla geri gönderilecektik. Yıkılmış evlerimize geri gidecektik. Belki de başka ülkelere gönderilecektik. Allah'ın izni ile ve o gece dua edenlerin duaları sayesinde bu darbe gerçekleşmedi. Allah mazlumlara sahip çıkan bu devleti, kötülüklerden korusun.'

Bu tür bir olayın bir daha tekrarlanmaması için dua ettiklerini belirten eş-Şebek, 'Biz Suriyeliler ve Türkler olarak Türk milletinin bu tecrübesinden yararlanarak, dış mihraklara karşı birlikte durmalıyız.' dedi.

- 'Çok korktuk'

11 yaşındaki Halepli Muhammed Edip, 'O gece çok korktuk. Allah bizleri şehitlerle cennetinde buluşturur inşallah.' dedi.

14 yaşındaki Muhammed Hac Hamdu da, '15 Temmuz gecesi çok korktuk. Ama camilerden yükselen selaları duyunca içimize huzur geldi. İnşallah Allah şehadetlerini kabul etmiştir.' diye konuştu.

Camide cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı da kılındı.
Kaynak: AA