Sünni Liderler Bağdat'ta Bir Araya Geldi

Irak Meclis Başkanı Cuburi: 'Irak'taki istikrar kurtarılan bölgelerin istikrara kavuşmasıyla mümkün olacak. Bu da yeniden imar ve gerçek uzlaşıyla, toplumsal dokunun geri getirilmesine bağlı'

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, ülkedeki istikrarın kurtarılan bölgelerin istikrara kavuşmasıyla mümkün olabileceğini belirterek, bunun da yeniden imar ve gerçek uzlaşıyla toplumsal dokunun yeniden sağlanmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Cuburi, başkent Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi ve Sünni toplumunun önde gelen isimleriyle buluştu.

Görüşmenin ardından DEAŞ sonrası Sünni Güçler Birliği Koalisyonunun siyasi projesini düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Cuburi, 'Irak'taki istikrar kurtarılan bölgelerin istikrara kavuşmasıyla mümkün olacak. Bu da yeniden imar ve gerçek uzlaşıyla, toplumsal dokunun geri getirilmesine bağlı.' ifadelerini kullandı.

Cuburi konuşmasında, kurtarılan bölgelerin (Sünni) liderlerine de yeniden imar, istikrar ve sığınmacıların evlerine geri dönmesi konusu başta olmak üzere Havice, Telafer ve Enbar'ın batısının DEAŞ'tan kurtarılması süreçlerinde de sorumluluğu üstlenme çağrısı yaptı.

Sünni liderlerle yaptıkları görüşmeyi, 'ulusal buluşma' şeklinde nitelendiren Cuburi, 'Bağdat'ta ilk defa bu şekilde ve bu büyük katılımla bir araya geliyoruz.' dedi.

Meclis Başkanı Cuburi, sözlerine şöyle devam etti:

'Bu buluşma, kurtarılan bölgelerin temsilcilerinin, istikrarlı ve güvenli Irak için onları seven ve destekleyen herkesin buluşmasıdır. Mezhepçi ve etnik yapılanmaları reddediyoruz. DEAŞ sonrası yol haritasını çizecek ulusal projelere elimizi uzatıyor, anayasal ve yasal merci olan devlete inancımızı bildiriyor ve eşit vatandaşlığı önemsiyoruz. Dar temellere göre vatandaşlar arasında ayrım yapılmaması gerekiyor.'

Cuburi, Erbil'den de Sünni şahsiyetlerin Bağdat'taki söz konusu toplantıyı desteklediklerini aktardı.

Erbil'deki Sünni isimlerden eski Maliye Bakanı Rafi İsavi, Musul eski Valisi Esil Nuceyfi ve diğer kanaat önderleri ve aşiret liderleri bir araya gelerek, Bağdat'taki buluşmayı desteklediklerini bildirdi.
Kaynak: AA