SETA'dan 'Avrupa'da FETÖ Yapılanması' Paneli

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnat: 'Eğer ABD, FETÖ'yü tasfiye etme kararı verirse Almanya'nın FETÖ'ye sahip çıkma konusunda zorlanacağını söyleyebilirim' Eski AP Milletvekili Ceyhun: 'Nasıl ki Can Dündar bugün Almanya'da çok popüler bir insan, özünde Almanlar beş kuruş değer vermezler Can Dündar'a ama lazım olduğu için işe yarıyor'

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından 'Avrupa'da FETÖ Yapılanması' paneli düzenlendi.

SETA'nın Eyüp'teki merkezinde düzenlenen panelin moderatörlüğünü Veysel Kurt yaparken, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal İnat, eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ozan Ceyhun ve Türk-Alman Üniversitesi'nden Enes Bayraklı sunum gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Kemal İnat, Almanya'nın Türkiye'de bir dönem etkili olan FETÖ gibi bir yapıyı kontrol etme ve yeri geldiğinde Türkiye'ye karşı kullanma isteği olduğunu söyledi.

İnat, ABD'nin FETÖ konusundaki tavrının Almanya'nın bu örgüte bakışını etkilediğine değinerek, 'Eğer ABD, FETÖ'yü tasfiye etme kararı verirse Almanya'nın FETÖ'ye sahip çıkma konusunda zorlanacağını söyleyebilirim. Trump zamanında bunun nereye gideceğini bilmiyoruz ama Obama zamanında FETÖ'ye sahip çıkma tavrının Almanya'yı da etkilediğini söyleyebiliriz. Başbakan Merkel'in darbeye karşı çıkması 16 Temmuz'da Almanya saatiyle 15.30 civarında darbeyi kınayan bir açıklaması var. Bunu yaparken bir şekilde Türkiye'ye sopa gösterdi. Tepkinin çok geç olduğunu görüyoruz, destek anlamına gelecek bir tavır söz konusu olmadı. Bundan dolayı birtakım özeleştiriler geldi Alman hükümeti tarafından. Türkiye Batı'da gerçekleşen saldırılarda Batılı devletlerin yanında nasıl durduysa Türkiye de bunu bekledi.' değerlendirmesinde bulundu.

Ozan Ceyhun ise FETÖ'nün Avrupa'daki mensuplarının başarılı olmadığını belirterek, şunları aktardı:

'Nasıl ki Can Dündar bugün Almanya'da çok popüler bir insan, özünde Almanlar beş kuruş değer vermezler Can Dündar'a ama lazım olduğu için işe yarıyor. Deniz Yücel adındaki gazeteci Almanya'nın rezidansında tutulduktan sonra bizim makamlarımıza teslim edildi ve Almanya kıyameti kopardı. Ben Deniz Yücel'i çok iyi tanırım, Almanya'da doğmuş bir Türk. Özellikle PKK'ya yönelik suçlamalar gündeme gelene kadar Deniz Yücel'e kimse Almanya'da Alman gazeteci demiyordu. Klasik Türklerden biriydi onların gözünde, kimsenin değer verdiği yoktu, şu sıralar Alman olarak revaçta. Deniz Yücel iyi bir gazeteci ya da vatandaş olduğu için değil işe yaradığı için Alman diye sahip çıkıyorlar.' dedi.

Enes Bayraklı ise FETÖ'nün Avusturya'daki yapılanmasından bahsederek, Avusturya'nın tarihsel olarak Türkiye karşıtlığı olduğunu söyledi.

Bayraklı, FETÖ'nün Avrupa'da ve Balkanlar'da örgütlendiğini, 'FETÖ'nün son kale olarak, ileride işler kötü giderse, bazı Avrupa devletleri FETÖ'yü terörist ilan ederlerse FETÖ'nün sığınabileceği yerlerden bir tanesi, Türkiye karşıtlığı sebebiyle Avusturya. Çünkü Avusturya'nın Türkiye'ye karşı bu pozisyonunu değiştirmesi diğer ülkelere göre zaman alacaktır.' şeklinde konuştu.

Panel, soru-cevap kısmıyla sona erdi.

Kaynak: AA