Sapanca Gölü'ne Sızan Akaryakıt Temizlendi

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde gerçekleşen bir trafik kazası sonrası Sapanca Gölü'ne sızan akaryakıt, belediye ekiplerince temizlendi.

Alınan bilgiye göre, Sapanca Gölü'nü besleyen Keçi Deresi'ne devrilen bir beton mikserinin yakıt deposunda bulunan yaklaşık 100 litre mazot suya karıştı.

İhbar üzerine olay yerine gelen Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekipleri, derenin göle bağlandığı alana bariyer kurarak mazotun göle sızmasını engelledi.

Bölgede incelemelerde bulunan Sapanca Kaymakamı Ali Ada, Sapanca Gölü'ne akan Keçi Deresi'nden göle mazot ve yağ aktığı yönünde bir şikayet aldıklarını ve çalışma başlattıklarını söyledi.

Sapanca Gölü'nün içme suyu kaynağı olduğuna dikkati çeken Ada, şöyle konuştu:

'Saat 21.20 sıralarında bir telefon aldık. Emniyetten aldığım bilgiye göre, derenin yukarı tarafta bulunan bir güzergahında beton mikseri dereye devrilmiş. Araçta bulunan yaklaşık 100 litre mazot ve yağ dereye akmış, dereden de göle kadar ulaşmış durumda. Gölümüz bizim göz bebeğimiz. Kocaeli ve Sakarya'da vatandaşlarımız bu suyu içiyor. Yani doğal güzelliğinin yanında aynı zaman bir yaşam kaynağı. Bu tür kazalar sonucu kirlenme tehlikesi geçirmesi üzücü. SASKİ ekipleri, derenin göle akan bölümüne bariyerler kurarak akaryakıtın göle karışmasını engellemek için mücadele ediyorlar. Sonrasında ise vidanjör ile bu petrol ürünlerinin yüzdeki bölümünü temizleyecekler. İnşallah fazla bir çevre kirliliğine yol açmadan temizlenmiş olacak.'

SASKİ'den yapılan yazılı açıklamada ise Keçi Deresi'nde meydana gelen kaza sonrasında akaryakıt sızıntısının oluştuğu ihbarı üzerine ekiplerin ivedilikle olay yerine intikal ettirildiği ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Keçi Deresi'nin Sapanca Gölü'ne döküldüğü noktaya çekilen bariyerler ile akaryakıtın dağılması önlenmiş, vidanjörler vasıtasıyla da birikintiler temizlenmiş, bertaraf edilmiştir. Bu tür risklerin meydana gelme ihtimali göz önünde bulundurularak müdahale hızını artırma amacıyla göl çevresindeki farklı noktalarda sızıntı önleyici ekipmanlar bulundurulmaktadır. Bu yönde vatandaşların ALO 185 çağrı merkezimize yaptığı ihbarlar hassasiyetle değerlendirilmektedir.'

Kaynak: AA