Paris'te 'Körfez Krizi Ve Katar Blokajı' Konferansı

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Paris Başkanı Şimşek: 'Katar'a karşı uygulanan ambargo Türkiye'yi rahatsız ediyor' Ortadoğu Uzmanı ve Akdeniz ve Ortadoğu Araştırmalar Enstitüsü Başkan Yardımcısı Levallois: 'Suudi Arabistan'dan bazı yetkililerin Katar ile yakınlık kuran ülke ile ilişkilerini olmayacağı söylemesi üzerine Fransa'nın Katar hakkında nasıl bir yol izleyeceği merak konusudur'.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Paris Başkanı Yalçın Şimşek, 'Katar'a karşı uygulanan ambargo Türkiye'yi rahatsız ediyor.' dedi.

Fransa'nın başkenti Paris'te Arap ve Gelişim Araştırma Merkezinde düzenlenen 'Körfez krizi ve Katar blokajı' konulu konferansa Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Paris Başkanı Yalçın Şimşek, Orta Doğu Uzmanı ve Akdeniz ve Ortadoğu Araştırmalar Enstitüsü (IREMMO) Başkan Yardımcısı Agnes Levallois ile Fransa'nın eski Tahran Büyükelçisi Pierre Lafrance konuşmacı olarak katıldı.

Şimşek, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Katar'a diplomatik ve askeri destek verdiğini belirtti.

'Katar'a karşı uygulanan ambargo Türkiye'yi rahatsız ediyor' ifadesine yer veren Şimşek, Türkiye'nin Orta Doğu'da ve Körfez ülkelerinde yeni sorunların ortaya çıkmasını istemediğini dile getirdi.

Şimşek, Orta Doğu'daki sorunların dolaylı olarak Türkiye'yi ilgilendirdiğini bildirerek, Türkiye ile ile ekonomik ve askeri iş birliği bulunan Katar'ın önemli bir müttefik olduğunu kaydetti.

IREMMO Başkan Yardımcısı Levallois de geleneksel olarak Suriye, Lübnan, Mısır ve batı ülkeleriyle ilişkileri bulunan Fransa'nın Körfez ülkeleriyle daha iyi ilişkiler kurmak istediğini söyleyerek, 'Suudi Arabistan'dan bazı yetkililerin Katar ile yakınlık kuran ülke ile ilişkilerini keseceğini söylemesi üzerine Fransa'nın Katar hakkında nasıl bir yol izleyeceği merak konusudur.' diye konuştu.

Levallois, diğer yandan Fransa'nın iki yıl önce İran'la yaptığı nükleer anlaşmanın ülke ile yakınlaşmak istediğini gösterdiğini ifade etti.

Levallois, Fransa'nın nezdinde İran ile iyi bir ilişki kurmanın önemli olduğunu, bunun da Körfez ülkelerindeki siyasi duruma olumlu yansıyacağını dile getirdi.

Fransa'nın eski Tahran Büyükelçisi Lafrance de Suudi Arabistan ile Katar arasında müzakerelerin mümkün olduğunu ancak yaşanan krizi sadece siyasi boyutu ile değil dini boyutuyla da ele almak gerektiğini söyledi. Lafrance, bunun gerçekleşmemesi durumunda Suudi Arabistan'ın Katar'a askeri müdahalede bulunabileceğini ileri sürdü.

Kaynak: AA