Müsteşar Yardımcısı Yıldırımhan,'Güvenli İskele Projesine Geçen İnşaatlarda Kazalar Sıfırlandı'

Güvenli iskele projesi ile Türkiye’nin her tarafında güvenli iskele kullanılmasının yolunun açıldığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, Güvenli iskele projesine geçen bütün inşaatlarda yüksekten düşme şeklindeki kazaların hemen hemen sıfırlandığını söyledi.

Müsteşar Yardımcısı Yıldırımhan,'Güvenli İskele Projesine Geçen İnşaatlarda Kazalar Sıfırlandı'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, Milli Seferlik Programı çerçevesinde Elazığ’da istişare toplantısına katıldıktan sonra açıklamalarda bulundu.

Elazığ’da ocak ayından itibaren istihdam edilen insan sayısının 10 binin üzerine çıktığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, “Türkiye’nin her ilinde olduğu gibi Elazığ’da da bir işsizlik sorunu var. Ama bir taraftan da iş adamlarımız kendileri için kalifiye eleman bulamamakla yakınmaktadır. Bir taraftan meslek edindirme kurslarıyla iş dünyasının talep ettiği elamanları yetiştireceğiz diğer taraftan da ise işverenlerimiz kendi açıklarını bu anlamda kapatmış olacağız. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgilide 17 Mayıs tarihinde Türkiye’nin yüz akı projelerinden birisi olan 3. havalimanını da hedef sıfır deklarasyonu ile iş sağlığı ve güvenliği alanında ölümlü iş kazalarını sıfıra indirmek,yaralanma şeklinde oluşan iş kazalarını da minimuma düşürmek amacıyla bir seferberlik başlattık. O günden itibaren bakanlığımızın üst düzey bürokrasisi ayrı ayrı ekipler şeklinde Türkiye’yi geziyoruz” dedi.

Türkiye’de ortalama olarak yılda yaklaşık bin 250 kişinin iş kazasında hayatını kaybettiğini aktaran Yıldırımhan, “Bu ölümlü iş kazalarında hemen hemen yarısı diyebileceğimiz bir rakamda inşaat sektöründe yüksekten düşme şeklinde olmaktadır. Bunun önüne geçmek için bakanlığımız iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili müstakil bir yasayı 2012 yılında yürürlüğe koydu, 2014 yılında da güvenli iskele projesi ile Türkiye’nin her tarafında güvenli iskele kullanılmasının yolunu açtı. Bunun denetimlerinde bizim ilgili elamanlarımız sık sık yapıyor. Güvenli iskele projesine geçen bütün inşaatlarımızda yüksekten düşme şeklindeki kazalar hemen hemen sıfırlandı. Eski usul iskele kullananlarda maalesef bu kazalar görülmektedir. İş sağlığı ve güvenliği insan hayatı açısından çok önemli bir meseledir. Bu sadece iş yerleri için değil evinde çalışan bir insanında iş güvenliği ile ilgili tedbirler alarak çalışması gerekir. Biz insanı önemseyen yönetim şekline sahibiz. Yaptığımız bütün çalışmalar insan odaklı çalışmalardır. Biz insan hayatını her alanda koruyabilmek için gerekli olan tüm tedbirleri almakla yükümlüyüz” ifadelerini kullandı.

Bir otelin toplantı salonun gerçekleşen programda Yıldırımhan’a Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkanı Abdurrahim Şenocak eşlik etti.
Kaynak: İHA