-Lavanta Turizmine 20 Bin Ziyaretçi

Isparta Kültür Turizm İl Müdürü Osman Çot, Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyündeki lavanta üretim sahalarına gelen ziyaretçi sayısının henüz sezon başlangıcı olmasına rağmen 20 bini geçtiğini açıkladı.

-Lavanta Turizmine 20 Bin Ziyaretçi
Çot, Keçiborlu’nun Türkiye’de lavanta üretiminde lokomotif üretici konumunda olması nedeniyle ilçenin lavanta üreticisi olarak markalaşması, mevcut istihdam, göç ve kalkınma problemlerinin çözülmesine katkıda bulunulması, alternatif gelir ve iş kaynakları oluşturulması amacıyla ’Gelecek Turizmde’ projesi başlattıklarını aktardı. Proje ile köydeki kadınlara ve genç nüfusa iletişim ve ürün sunumu konularında müdürlük uzmanlarınca eğitimler verildiğini ve bir kooperatif kurulduğunu kaydeden Çot, "Lavantanın ulusal düzeyde tanıtılmasına yönelik ünlü gazetecilerin, sosyal medya fenomenlerinin ve tiyatro oyuncularının Kuyucak Köyünü ziyaretleri sağlanmıştır. Sayın Valimiz Şehmus Günaydın’ın öncülüğünde düzenlenen Davraz Turizm Çalıştayı ile davet edilen TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve beraberindeki İstanbul ve Ankara TURSAB grubu Seyahat Acentaları yetkilileri ilimizde turizm amaçlı incelemelerde bulunmuş ve neticesinde ilimize gelen yerli-yabancı ziyaretçi sayılarında ciddi anlamda artışlar olmuştur" dedi.



Fransa’ya rakip

Yapılan tanıtım çalışmalarının neticesinde 2015 yılında 5 bin kişi olan ziyaretçi sayısının, 2016 yılında 20 bin kişiye ulaştığını ileten Çot, "Yapılan alt yapı çalışmaları ve geliştirilen ev pansiyonculuğu sayesinde 2017 yılında lavanta sezonunu başlangıcı olmasına rağmen ziyaretçi sayısı 20 bini aşmıştır. Türkiye de keşfedilmeyi bekleyen gizli kalmış en önemli 9 yerden birincisi olarak gösterilen lavanta kokulu köyümüzün tanıtılması, her yıl milyonlarca ziyaretçinin akın ettiği, Fransa’nın Provence bölgesini anımsatan Kuyucak lavanta tarlalarının Fransa’ya rakip olabilecek potansiyelinin ortaya çıkartılması ve kırsal turizm merkezlerinden biri haline gelmesi en önemli hedeftir. Lavantadan üretilen yağ genel olarak kozmetik sektöründe kullanılmakla birlikte, diğer lavanta ürünleri ise lavanta suyu, lavanta çayı, lavanta balı, lavanta sabunu ve lavanta kurusudur. Lavanta kokulu köy olan Kuyucak köyüne çok sayıda yerli ve yabancı turisti çiçeklenme döneminde fotoğraf çekmeye, hasat döneminde ise hasat etkinliklerine katılmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA