Kümes Hayvanı Yetiştiriciliğinde Yaz Temizliği

Kırşehir'in Kaman ilçesinde, yaz aylarının gelmesiyle kümes hayvanı yetiştiriciliğinde temizlik çalışması başlatıldı.

İlçede giderek artan kümes hayvanı yetiştiricileri, hayvanlardan hastalık bulaşmaması için yaz aylarında kümesleri temizleyerek tedbir alıyor.

Sarıuşağı Mahallesi'nde hobi bahçesinde süs tavuğu ve yumurta üretimi yapan Feridun Keten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle KOSGEB'in destek vermesiyle ilçede kümes hayvanı yetiştiriciliğinde artış görüldüğünü ifade etti.

Kümeslerden hastalık bulaşmaması için temizliğe çok önem verilmesi gerektiğini belirten Keten, hem üretici hem de tüketiciler için faydalı olacağına işaret etti.

Kanatlı hayvan üretiminin çok hassasiyet gerektirdiğine dikkati çeken Keten, şunları kaydetti:

'Bu hayvanların bakımı öncelikle dezenfekte ile başlar. Kümes temizlikleri ise bu sektörün olmazsa olmazı. Kümes hayvanlarının taşıdığı bir çok hastalık türü mevcut. Bu hastalıklardan korunmak için ise ilk yapılması gereken aşı periyotunu doğru uygulamaktır. Hastalıklar içinde en çok görülen hastalıklardan birisi üst solunum yolu enfeksiyonu ve çiçek hastalığı dedikleri göz şişmesidir. Bu hastalığa genellikle genç hayvanlarda daha çok rastlanmaktadır. Bu hastalığa yakalanan hayvanlar tek çaresi antibiyotikdir. Her zaman özellikle de yaz aylarında kümeslerin temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir.'

Kaynak: AA