Kırkpınar'ın Siyah-Beyaz Tarihi

Edirne Müzesi envanterine kayıtlı Kırkpınar Yağlı Güreşleri siyahbeyaz fotoğrafları, tarihi güreşlerin geçmişine götürüyor.

Edirne Müzesi envanterine kayıtlı Kırkpınar Yağlı Güreşleri siyah-beyaz fotoğrafları, tarihi güreşlerin geçmişine götürüyor.

Gaddar Kel Aliço'dan Adalı Halil'e Tekirdağlı Hüseyin'den Ordulu Mustafa'ya, Arap Mustafa'dan, KAra Emin'e, Sarı Hafız'dan, Kurtdereli'ye, Pomak Deli Murat'tan Filibeli KAra Ahmet'e, Hancıoğlu'ndan Avcı Mehmet'e birçok pehlivan ile Kırkpınar er meydanının eski görüntüsü, cazgırlar ve güreşlere ait yaklaşık 200 kare ve birçok belge, müzenin arşivlerinden gün yüzüne çıkmayı bekliyor.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine, Edirne Müzesi'nin cumhuriyetin ilk müzelerinden olduğunu ve 1924 yılından bu yana hizmet verdiğini söyledi.

Etnografik ve arkeolojik özelliklerinin yanı sıra yağlı güreşlerin başkenti Edirne'de Kırkpınar'ın tarihine de ışık tutacak pek çok fotoğraf ve belgenin bulunduğunu anlatan Hacıoğlu, 'Fotoğraflarda Kırkpınar'ın tüm ritüelleri mevcut pehlivanlar, cazgırlar yağcılar misafirler var, meydan var. Negatifler orijinal fotoğraflar var, 1965-66-67 yıllarına ait fotoğraflar ağırlıkta sadece Kırkpınar'la alakalı değil Avrupa'ya giden güreşçilerimizin fotoğrafları var. Ordulu Mustafa Bük, Tekirdağlı Hüseyin'in imzalı fotoğrafları da müzemize armağan edilmiştir.' dedi.

Hacıoğlu, bu fotoğrafların gelecek yıl sergileneceğini bildirdi.

Kaynak: AA