İstanbul Valisi Şahin Açıklaması

'(15 Temmuz) Bugünün şahitleri olarak, bunu iyi bir şekilde tespit edip gelecek nesillere taşıyamazsak, gelecek nesiller bugünle ilgili belki birtakım masallara, tevatürlere ve başka iftiralara inanmak durumunda kalacaklar'.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananların gelecek nesillere doğru aktarılmasının önemine işaret ederek, 'Bugünün şahitleri olarak, bunu iyi bir şekilde tespit edip gelecek nesillere taşıyamazsak, gelecek nesiller bugünle ilgili belki birtakım masallara, tevatürlere ve başka iftiralara inanmak durumunda kalacaklar.' dedi.

'Kültür-Sanat ve Edebiyatımızın 15 Temmuz İmtihanı' başlıklı açık oturumda Şahin, vatan için canını feda eden tüm şehitleri rahmet ve minnetle yad ettiklerini söyledi.

Şahin, 'O gün hasbelkader İstanbul’un sorumluğu omuzlarımızda olarak bizler belki biraz daha farklı yaşadık. Sizler, bilim insanları, tarihçiler, sanatçılar, edebiyatçılar, bundan sonra yaşatacaksınız.' dedi.

15 Temmuz'un gelecek nesillere çok doğru şekilde aktarılması görevinin bilim insanlarına düştüğünü vurgulayan Şahin, 'Belki o gün bizim görevimiz birkaç saatlik, birkaç günlük veya 1-2 senelikti ama bundan sonra tarih boyunca görev, tarih insanlarımıza, ediplerimize, şairlerimize ve sanatçılarımıza düşüyor. Çünkü bu yaşanmış olay, tarihte pek az rastladığımız türden bir olaydı.' diye konuştu.

Vali Şahin, şöyle devam etti:

'Dolayısıyla bugünün şahitleri olarak biz, bunu iyi bir şekilde tespit edip, tevsik edip gelecek nesillere taşıyamazsak, gelecek nesiller bugün ile ilgili belki birtakım masallara, tevatürlere ve başka iftiralara inanmak durumunda kalacaklar. Ve zor kısmının da bu olduğunu biliyorum. Eğer zaferi yaşatamazsanız, zaferi, zafer olarak ayakta durduramazsanız, bir müddet sonra maalesef sizin aleyhinize dönebiliyor. Millet olarak bunu çok yaşadık. Daha biz Kurtuluş Savaşı’nı bile doğru dürüst şiirleştiremedik, filmleştiremedik, tarihi bir bilgi ve olgu olarak insanlığa daha sunamadık. Onun için eğer bunu bugün başaramazsak, geleceğe karşı sorumluluk bizim omuzlarımızda olacak. Onun için sizlerden özellikle istirhamımız, bunu bir an evvel, tevsik edelim, romansa romanlarımıza, aktaralım. Hikaye ise hikaye, şiirse şiire, belgesellere ama mutlaka aktaralım, kayda alalım. Bundan sonra da inşallah tarihimiz biraz da yazılı olması hasebiyle, daha doğru bir şekilde, daha az iftiraya uğrayacak şekilde gelecek nesillere ulaşsın diye ümit ve temenni ediyorum.'

Vasip Şahin, açık oturuma katılan bilim insanlarına, katkısı olanlara ve dinleyicilere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Kaynak: AA