Güney Kore'de Park Ve Lee Arasındaki İlişkiye Dair Yeni Belgeler

Güney Kore Başkanlık Ofisi eski Devlet Başkanı Park Geun-hye yönetimi ve Samsung'un tutuklanan veliahtı Lee Jae-yong arasındaki ilişkilere dair yeni belgelere ulaşıldığını bildirdi.

Yonhap ajansının haberine göre, Başkanlık Ofisi Sözcüsü Park Soo-hyun, önceki hükümet döneminde Sivil İşlerden Sorumlu Başkanlık Sekreteri ofisi olarak kullanılan ofisteki bir dosya dolabının içinde bulunan 300'den fazla belgeye ulaşıldığını belirtti.

Sözcü Park, Haziran 2014- Haziran 2015 dönemine ait belgelerden bazılarının eski Devlet Başkanı Park yönetiminin, Samsung veliahtı Lee'nin haksız kazanç sağlanması için en azından destek verdiğini gösterdiğini kaydetti.

Mahkeme, 19 Ocak'ta Lee'nin zimmetine para geçirme ve yalancı şahitlik suçlamalarıyla tutuklanması için yeterli kanıt olmadığına hükmetmiş, 13 Şubat'ta yeniden ifadeye çağrılan Lee, 22 saat boyunca özel yetkili savcılar tarafından sorgulanmış ve tutuklama talebi ile sevkedildiği mahkemece 17 Şubat'ta tutuklanmıştı.

Lee'nin, şirketin 75 yaşındaki babasından kendisine sorunsuz devri için Park ve yakın dostu Choi Soon-sil'le bağlantılı vakıflara milyonlarca dolar yardım yaptığı iddia ediliyor. Lee, aralık ayında verdiği ifadede daha önce meclis soruşturmasında kullandığı ifadeleri değiştirmiş, bu kez Devlet Başkanının Choi Soon-sil'e para aktarılması için şirketi zorladığını öne sürmüştü. Lee Jae-yong, daha önce yapılan bağışları kabul etmiş fakat şirketin bunun karşılığında herhangi bir siyasi nüfuz sağlamadığını belirtmişti.

Samsung Başkanı Lee Kun-hee’nin 2014'te geçirdiği kalp krizinin ardından tek oğlu olan Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong, eylül ayında şirketin yönetim kuruluna girmişti.

Kaynak: AA