Göçerlerin Elektrik Sorunu Çözülüyor

Bazı basın organlarında yer alan Ceylanpınarlı Göçerlerin Elektrik İsyanı haberi üzerine Dicle Elektrik Dağıtım tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Göçerlerin Elektrik Sorunu Çözülüyor
Enerji şirketinin açıklamasında, bölgede tarımsal sulama için kurulu bulunan 3.5 MW’lık kurulu bir güç bulunduğunu ve bunun neredeyse tamamının kayıt dışı olduğunu belirtilerek, her şeye rağmen burada yaşayan halkın mağdur olmaması için sorunun en kısa sürede çözüleceği ifadelerine yer verildi.

Ceylanpınar Belediyesini ziyaret eden bir gurup göçer, elektrik sorunlarını dile getirmişlerdi. Elektriklerinin kesik olduğunu, tarlalarını sulayamadıklarını, hayvanlarının susuz kaldığını savunan göçerlere bekledikleri müjde bölgenin enerji şirketi olan Dicle Elektrik Dağıtım tarafından verildi.

Göçerlerin tapu sorunu kısa süre önce çözüldü ve Dicle Elektrik Dağıtım da yaşanan sorunların giderilebilmesi için gerekli çalışmaları başlattı. Dicle Elektrik, 2.5 milyon lirayı aşkın bir yatırım ile buradaki elektrik sorununu kökten çözmeye hazırlanıyor.

İhale yapıldı, çalışmalar ay sonunda başlıyor

Dicle Elektrik Dağıtım’dan yapılan açıklamada, bölgedeki enerji sorununu çözmek için kurulacak şebekenin ihalesinin yapıldığı müjdesi verildi.

Açıklamada,” Göçer vatandaşların tapu işlemi uzun sürdüğü için DSİ’den sulama kuyusu açma belgeleri almayla ilgili prosedürleri uzun sürmekte. Bu nedenle de mevcut yasal engellerden ötürü sayıları 200’e ulaşan ve her birinde asgari 160 kVA’lık trafo kullanılan sulama kuyularına abonelik veremiyoruz. Sadece bir kaç tanesinin çok eskiden verilmiş abonelikleri bulunuyor. Bölgedeki kurulu güç geçen yıla kadar 2 MW iken, bu yıl yeni kuyularla birlikte 3.5 MW’ye kadar yükselmiş durumda. Enerji aldıkları hat, bu gücü kaldırmıyor. Bu nedenle sık sık sistem devre dışı kalıyor, hatlar kopuyor. Bu vatandaşlarımızın yaşadıkları enerji sorununu çözmek için Viranşehir dışındaki bir hattan beslenmeleri konusunda gerekli ihaleyi yaptık. Yeni şebeke için çalışmalar bu ayın sonunda başlayacak. Her şeye rağmen sulama sezonunda mağdur olmamaları için alternatif çözümleri devreye sokuyoruz. Ancak mevcut kayıt dışı tüketim ile buradaki vatandaşların şimdilik sağlıklı enerji almaları mümkün değil. Hatta diğer müşterilerimizin kaliteli elektrik almaları da bu nedenle engelleniyor. Yeni şebekenin tamamlanması ile sorun kökten çözülmüş olacak’’ denildi.

Göçerlerin yaşadıkları ve eskiden TİGEM’e ait olan arazilerin şimdiye kadar tapusunun olmaması nedeniyle bazı resmi sıkıntılar yaşıyordu. Buradaki 500 kadar konutun, DSİ’den sulama kuyusu açma izni bulunmadığı için yasal sebepler göz önüne alınarak enerji şirketi tarafından abonelik verilemiyordu.
Kaynak: İHA