Deniz Harp Okulu Öğrencilerinin Açık Deniz Eğitimi

Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu öğrencilerinin açık deniz eğitimi başladı.

Eğitim alacak öğrenciler için Pendik'teki İstanbul Tersanesi Komutanlığı'ndan uğurlama töreni düzenlendi.

Törene, Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdem Koçer'in yanı sıra, Deniz Harp Okulu Dekanı Prof. Dr. Ahmet Dursun Alkan, Deniz Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanı Dr. Deniz Kıdemli Albay Murat Kağan Kozanhan, Eğitim Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Kıdemli Albay Halil Kepecioğlu, Gemi Komutanı Deniz Binbaşı Bülent Güngör ile misafir öğrenciler, davetliler ve aileler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Koçer, 'Deniz Harp Okulunun 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı faaliyetleri kapsamındaki açık deniz eğitimine iştirak edecek öğrencilerimizi uğurlama törenine hoş geldiniz. Karşınızda gördüğünüz bu genç bahriyeliler, zorlu bir eğitim öğretim dönemini başarı ile tamamlamışlardır. Şimdi de onları donanmada alacakları görevlere hazırlamak, uluslararası ortamda temsil yeteneklerini geliştirmek, değişik kültürler arasında mukayese imkanı sağlamak, bilgi ve görgülerini arttırmak maksadıyla donanmamızın en yeni gemisi TCG Bayraktar ile Ege ve Akdeniz'de sırasıyla Çanakkale, İzmir, Malta, Girne, İçel, Marmaris, Foça ve Gökçeada limanlarını kapsayacak şekilde 30 gün süreyle açık deniz eğitimine uğurluyoruz.' dedi.

Öğrencilere hitaben, 'Bu noktaya gelmenin hiç de kolay olmadığını biliyorsunuz' diyen Koçer, şöyle devan etti:

'Bu bilinçle donanmada alacağınız görevlere hazırlanmak, bilgi ve görgünüzü arttırmak maksadıyla açık deniz eğitimine iştirak edeceksiniz. Disiplinli, bahriye örf ve adetlerine uygun, Deniz Harp Okulu öğrencisine yakışır hareket ve davranışlarınızla, hem gemi içinde, hem de ziyaret edilecek limanlarda da takdir ve hayranlık uyandıracağınıza inancım tamdır. Bugün başlayacak açık deniz eğitiminde okul sıralarında nazari olarak öğrendiklerinizi uygulayacak, bir kısım bilmediğiniz konuları da öğreneceksiniz. Daha önce çeşitli nedenlerle kısa süreli olarak tanıdığınız gemi hayatının, okuldaki yaşamınıza kıyasla daha zor, ancak hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar da keyifli ve gurur verici olduğunu da görecek, hissedecek ve anlayacaksınız. Size verilecek eğitimleri çok iyi değerlendirin ve idareci subay, öğretim elemanları ve gemi personeline her konuda sorular sorarak mesleki bilgi ve görgünüzü zenginleştirin. Limanlarda dikkatlerin üzerinizde olacağını bir an dahi unutmadan Türk Silahlı Kuvvetleri'ni ve onun ayrılmaz parçası olan Türk Deniz Kuvvetleri'ni şeref ve gururla temsil etmenin bilinci içerisinde davranın.'

Koçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Biraz sonra uğurlayacağımız evlatlarımız genç yaşlarında Türk bayrağını Ege ve Akdeniz'de dolaştırmanın gururunu yaşarken, onları özleyecek, ancak onları merak etmeyeceğiz. Zira öğrencilerimizin sorumluluğunu taşıyacak başta Eğitim Filotillası Komodoru TCG Bayraktar Komutanı ve Kafile Komutanı olmak üzere tüm personel, onların bu eğitim seyrini sağlıklı ve başarılı olarak tamamlamaları için her türlü gayreti göstereceklerdir.

Bu yıl açık deniz eğitimimize iştirak eden dost ve kardeş Deniz Harp Okulu öğrencilerini de aramızda görmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Açık deniz eğitimine katılan başta Eğitim Filotillası Komodoru ve TCG Bayraktar Komutanı olmak üzere tüm subay, astsubay, devlet memurları ile bahriyelilere başarılı bir eğitim ve hayırlı seyirler dilerim. Denizleriniz sakin, pruvanız neta, rüzgarlarınız kolayınıza, bahtınız ve yolunuz açık olsun.'

Konuşmanın ardından tören geçişi yapan öğrenciler, Çimariva selamlaması yapmak üzere koşar adımlarla gemiye çıktı. Selamlamanın ardından TCG Bayraktar gemisi hareket etti.

Aileler bu sırada öğrencilere el sallayarak bu anı cep telefonu kameralarıyla görüntüledi.

Nisan ayında hizmete Giren TCK Bayraktar (L-402) gemisiyle birlikte 166 Türk öğrenci ile Kazakistan, Arnavutluk, Libya, Somali, KKTC, Bangladeş, Gambiya ve Türkmenistan uyruklu 40 misafir öğrenci ve ikili askeri işbirliği kapsamında eğitime katılan 5'i Azerbaycan ve 2'si Romanya Deniz Harp Okulu öğrencisi olmak üzere toplam 213 öğrenci yola çıktı.

14 Temmuz-13 Ağustos tarihleri arasında sürecek eğitimde öğrenciler, taktik manevralar, seyir, yangın/yara savunma, makine ve gemicilik eğitimlerini kapsayan açık deniz eğitimlerine tabi tutulacak, teorik bilgilerini uygulama imkanı bulacak.

Donanmaya yeni katılan ve günümüz deniz harekatı ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılayan modern silah ve sistemlere sahip TCG Bayraktar (L-402) ile icra edilecek açık deniz eğitimleri ile öğrencilerin donanma gemilerindeki hayatı gerçek şartlarda eğitim yaparak öğrenmeleri ve Köprü üstü-Makine Vardiya Subaylığı yeteneklerini geliştirmeleri hedefleniyor.

Kaynak: AA