'Darbecileri Serbest Bırakmak, Hukukun Üstünlüğüne Saygı Duyan Ülkeden Beklenmez'

Atina Büyükelçisi Çevik: 'Ortalıkta dolaşmaları için onları (Darbeciler) serbest bırakmak, hukukun üstünlüğüne saygı duyan bir ülkeden beklenmez' 'Eğer hukukun üstünlüğüne göre hareket etmiyorsak, ilişkilerimizin ne faydası olur? Eğer saygın ortaklarımızın suçlularını sadece onlara zarar veriyor diye korursak, bence onlara ortak diyemeyiz' 'Yunan kamu vicdanında da bu kişiler suçludur'.

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan darbeci askerlere ilişkin, 'Ortalıkta dolaşmaları için onları (Darbeciler) serbest bırakmak, hukukun üstünlüğüne saygı duyan bir ülkeden beklenmez.' dedi.

Çevik, Büyükelçilik rezidansında Yunanistan'ın önde gelen gazete, dergi ve televizyon kuruluşlarının muhabirlerinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi.

Darbe girişiminin hemen ertesinde 8 darbeci askerin Yunanistan'a kaçtığını anımsatan Çevik, Yunan hükümetinin darbeyi kınamasının ve darbecilerin Yunanistan'da istenmediğini belirtmelerinin memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Çevik, darbecilerin Türkiye'ye iade edilme taleplerinin reddedildiğine dikkati çekerek, 'İade edilmelerinin reddedilmesiyle darbe girişiminde aktif bir şekilde rol almış, sivil insanları ve güvenlik güçlerini öldürmüş, vatandaşlarımızı yaralamış, cumhurbaşkanımızın hayatına kastetmiş suçluların yargı önüne çıkarılması engellenmiştir.' diye konuştu.

Yurt dışına kaçan FETÖ mensuplarının iadesine yönelik Türkiye'nin taleplerini hatırlatan Çevik, 'Eğer hukukun üstünlüğüne göre hareket etmiyorsak, ilişkilerimizin ne faydası olur? Eğer saygın ortaklarımızın suçlularını sadece onlara zarar veriyor diye korursak, bence onlara ortak diyemeyiz.' şeklinde konuştu.

Çevik, 'Düşmanımın düşmanı dostumdur' yaklaşımın yanlış olduğunu vurgulayarak, 'En değer verdiğimiz şeyi korumalıyız. Bence, suçluları cezasız bırakmanın engellenmesi en üst düzey öneme sahip mesele. Bu yüzden bu suçluların peşindeyiz. Ve ortaklarımızda onların cezalandırılması için onları vermekle yükümlüdür.' ifadesini kullandı.

- 'Yunanistan'da onların suçsuz olduğunu düşünen kimseyi görmedim'

Yunan yargısı tarafından darbecilerin iadelerine yönelik hukuki sürecin tamamlandığını kaydeden Çevik, sığınma taleplerine ilişkin prosedürün devam ettiğini belirtti.

Çevik, Yunanistan'a darbe girişiminin hemen ardından kaçan 8 darbecinin yanı sıra geçen şubat ayında gelen 2 darbecinin daha bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

'Yunanistan'da bu meseleyi konuştuğum kişiler arasında bunların darbecilerin bir parçası olduğu gerçeğine karşı çıkan kimseyi görmedim. Yunan kamu vicdanında da bu kişiler suçludur. Tabii ki adil bir şekilde yargılanmaları gerekli ama ortalıkta dolaşmaları için onları (Darbecileri) serbest bırakmak, hukukun üstünlüğüne saygı duyan bir ülkeden beklenmez.'

Basın toplantısında ayrıca, FETÖ'nün yapısını ve darbe gecesini anlatan Büyükelçi Çevik'in sunumunun ardından, darbe girişimine ilişkin hazırlanan video basın mensuplarına izlettirildi.
Kaynak: AA