Darbe Girişimi Sonrası Alınan Tedbirler Ekonomiyi Canlı Tuttu

Maliye Bakanı Ağbal: 'Darbe girişimi sonrası ekonomi kurumlarımızın aldığı tedbirler ve ekonomimizin sağlam temelleri sayesinde piyasalarda hızlı bir şekilde istikrar sağlandı ve 2016’nın son çeyreğinden itibaren Türkiye yeniden pozitif büyüme patikasına girdi' 'Önümüzdeki dönemde de ara vermeden hızla uygulamaya devam edeceğimiz reformlar, aldığımız tedbirler ve dış konjonktürde meydana gelecek olumlu gelişmeler, ekonomideki canlanmayı desteklemeye devam edecek'.

MERVE ÖZLEM ÇAKIR - Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Darbe girişimi sonrası ekonomi kurumlarımızın aldığı tedbirler ve ekonomimizin sağlam temelleri sayesinde piyasalarda hızlı bir şekilde istikrar sağlandı ve 2016'nın son çeyreğinden itibaren Türkiye yeniden pozitif büyüme patikasına girdi.' dedi.

Bakan Ağbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) asker kılıklı militanlarınca 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde millet tarafından yerle bir edildiğini söyledi.

Demokrasiye karşı gerçekleştirilen hain darbe girişiminin birçok alanda olumsuz gelişmelere sebep olduğunu belirten Ağbal, geçen senenin ilk yarısında gelişmekte olan ekonomilerden pozitif yönde ayrışarak yüzde 4,9 büyüyen Türkiye ekonomisinin, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle olumsuz etkilendiğini bildirdi.

Ağbal, 2016'nın üçüncü çeyreğinde ekonominin yüzde 1,3 daraldığını ve Temmuz ayında yüzde 10,7 olan işsizlik oranının yıl sonunda yüzde 11,9'a çıktığını hatırlatan Ağbal, yılın ikinci yarısında Türk lirasının dolar karşısında yaklaşık yüzde 25 değer kaybettiğine dikkati çekti.

Bu dönemde makroekonomik göstergelerin birçoğunda negatif yönde gelişmeler yaşanırken, gerek üretici gerekse tüketici güveninde önemli düşüşler olduğunu anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

'Bu gelişmeler karşısında, hükümet olarak süratle aldığımız tedbirler sayesinde darbe girişiminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf edip, tekrar olumlu bir ivme yakaladık. Maliye Bakanlığı olarak ekonomideki olumsuz etkileri en aza indirmek, daha fazla üretim ve istihdam için maliye politikasını etkin bir şekilde kullandık.'

- 'Maliye politikasıyla yatırımı, üretimi, ihracatı, istihdamı destekledik'

Ağbal, darbe girişimi sonrası ekonomide bozulan güveni yeniden tesis etmek, üreticiyi ve tüketiciyi cesaretlendirmek için ağustos ayından itibaren ekonominin desteklenmesine yönelik birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anımsatarak, özel sektör yatırımlarını canlandırmak ve istihdamı artırmak için firmalara ilave teşvikler sağladıklarına işaret etti.

İç talebi canlandırmaya yönelik olarak sektörel vergi indirimleri yaptıklarını, işletmelerin vergi ve prim borçlarını yapılandırdıklarını dile getiren Ağbal, Kredi Garanti Fonu ve KOSGEB aracılığıyla krediye erişimi artırdıklarını söyledi.

Ağbal, üretimin desteklenmesi ve talebin canlanmasına yönelik düzenlemelerin her biri için ayrı ayrı ve özel çalışıldığını belirterek, şunları kaydetti:

'Maliye politikası ile bu dönemde yatırımı, üretimi, ihracatı ve istihdamı destekleyerek ekonomik büyümeye önemli bir katkı verme fonksiyonunu üstlendik. Darbe girişimi sonrası ekonomi kurumlarımızın aldığı tedbirler ve ekonomimizin sağlam temelleri sayesinde piyasalarda hızlı bir şekilde istikrar sağlandı ve 2016'nın son çeyreğinden itibaren Türkiye yeniden pozitif büyüme patikasına girdi. Bu yılın ilk çeyreğinde de beklentilerin üstünde, yüzde 5’lik güçlü bir büyüme performansı gösterdik. Reel kesim güven endeksi yüzde 110 seviyelerine çıktı. Üretim göstergelerindeki iyileşmeyle beraber, ihracat ve turizmde de yükseliş trendi başladı.'

Bakan Ağbal, önümüzdeki dönemde de ara vermeden hızla uygulamaya devam edecekleri reformlar, alınan tedbirler ve dış konjonktürdeki olumlu gelişmelerin ekonomideki canlanmayı desteklemeye devam edeceğini dile getirerek, '15 Temmuz gecesi milli iradeye alçakça kasteden FETÖ mensuplarına karşı milletimiz tam bir birlik ve beraberlik örneği gösterdi. Biz ne yaparsak yapalım, o gece canları pahasına milli iradeye sahip çıkan demokrasi kahramanlarının haklarını ödeyemeyiz. Bu vesileyle bir kez daha 15 Temmuz gecesi devletine, vatanına, bayrağına ve milletine sahip çıkmak için canlarını hiç çekinmeden feda eden şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralanan gazilerimize şifalar diliyorum.' diye konuştu.

Kaynak: AA