BM'den Venezuelalı Sığınmacılar Konusunda Açıklama

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Venezuela'dan bu yıl sığınma başvurusu yapanların sayısının geçen yıla oranla iki kat artarak 52 bine ulaştığını açıkladı.

BMMYK Sözcüsü William Spindler, Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, siyasi krizin hakim olduğu Venezuela'da tüm taraflara şiddetten kaçınma çağrısı yaptı.

Sözcü Spindler, bu yıl ABD'ye 18 bin 300, Brezilya'ya 12 bin 960, Arjantin'e 11 bin 735, İspanya'ya 4 bin 300, Uruguay'a 2 bin 72 ve Meksika'ya bin 44 Venezuelalının sığınma başvurusunda bulunduğunu aktardı.

Çok sayıda Venezuelalının ise bürokratik engeller, uzun bekleme süresi, yüksek başvuru ücretleri gibi sebeplerle resmi sığınma başvurusu yapamadığını söyleyen Spindler, Kolombiya'da 300 bin, Trinidad ve Tobago'da 40 bin ve Brezilya'da 30 bin kayıt dışı sığınmacının yaşadığını tahmin ettiklerini belirtti.

Spindler, Venezuela'dan yıl başından bu yana başka ülkelere sığınma başvurusunda bulunanların sayısının geçen yılın tamamına göre iki kat artarak 52 bine ulaştığına dikkati çekti.

- 92 kişi öldü

Öte yandan, BMMYK'dan yapılan açıklamada da Venezuela'daki siyasi krizden derin endişe duyulduğu bildirildi.

Açıklamada, 1 Nisan'dan bu yana ülkedeki protesto gösterilerine bağlı olarak 92 kişinin yaşamını kaybettiği, bin 519 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Ülkedeki sokak gösterileri, Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümetin kontrolünde bulunan Yüksek Mahkemenin, 31 Mart'ta, Ulusal Kongrenin yetkilerini aldığını duyurmasıyla başlamıştı.

Maduro, muhalefet, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği yaparak ülkede şiddeti körüklediğini savunuyor. Muhalefet de ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.

Kaynak: AA