ABD'de TÜFE Haziranda Değişmedi

ABD'de TÜFE haziranda yüzde 0,1 artış beklentisine karşın değişmedi Çekirdek TÜFE ise haziranda aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 1,7 arttı.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda değişmeyerek beklentinin altında kaldı.

ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti haziranda önceki aya kıyasla değişmedi. Son üç aydır zayıf seyreden TÜFE'ye ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,1 artış yönündeydi.

Ülkede yıllık TÜFE de haziran itibarıyla yüzde 1,9'dan yüzde 1,6'ya gerileyerek, yüzde 1,7 seviyesindeki beklentinin altında gerçekleşti.

TÜFE'nin haziranda gerilemesinde enerji fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi önemli rol oynadı. Rapora göre, mayısta yüzde 2,7 azalan genel enerji kalemi haziranda yüzde 1,6 daha geriledi. Gıda, giyim ve otomobil fiyatlarındaki düşüşler de manşet enflasyonu aşağı çekerken, hizmet ve barınma fiyatlarındaki artışlar dengeleyici oldu.

Rapora göre, değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise haziranda aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 1,7 arttı.Çekirdek TÜFE'ye ilişkin beklentiler aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,7 artış seviyesindeydi.

Analistler, enflasyon verilerinin son aylarda gösterdiği zayıf eğilimi gelecek aylarda devam etmesinin, ABD Merkez Bankası Fed’in bu yıl üçüncü kez faiz artırma planını değiştirebileceğine işaret ediyor.

Kaynak: AA