15 Temmuz Diriliş Şiirleri Güldestesi Kitap Tanıtım Programı

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: 'O gece Türk medyası, Türk iletişimcileri, Türk televizyonları bütün dünya medyasına bir medya etiği, medya ahlakı, bir vazife ahlakı dersi verdi' 'Darbe girişiminin bu kadar erken bir saatte bastırılabilmiş olmasında Türk medyasının bu gerçekten takdire şayan tutumunun da rolü olduğunu bir kere daha bütün medya kuruluşlarına teşekkür ederek hatırlatmak istiyorum.' AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin: 'Asırlardır yaşanan Haçlı Seferlerinin sonuncusuydu 15 Temmuz gecesi. Bugüne kadar iman dolu göğsünü bu azizi milletin evlatları, nasıl o haçlı akınlarına siper ettilerse gerekirse bundan sonra da yine siper etmeye hazırız'

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 15 Temmuz gecesi Türk medyasının dünya medyasına 'medya etiği, medya ahlakı ve vazife ahlakı dersi' verdiğini bildirdi.

Avcı, Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) ve Ankara Ticaret Odası işbirliğinde ATO Meclis Salonu'nda düzenlenen '15 Temmuz Diriliş Şiirleri Güldestesi Kitap Tanıtım Programı' na katıldı.

İstiklal Marşı ve Kuran'ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, 15 Temmuz'a ilişkin kısa film gösterimi yapıldı.

Avcı, burada yaptığı konuşmasında, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanlara rahmet, ailelerine sabır, gazilere sağlıklı ömürler temennisinde bulundu.

15 Temmuz'u bir kere daha tahlil etmeye ve özellikle gençlere o gece ne olduğunu anlatmaya gayret ettiklerini belirten Avcı, bu tür programların bu açıdan çok önemli olduğunu vurguladı.

- 'Vazife ahlakı dersi verdi'

Emeği geçenlere teşekkür eden Avcı, 15 Temmuz gecesi Türk medyasının o geceki çalışmalarını değerlendirdi. Avcı, şöyle konuştu:

'O gece Türk medyası, Türk iletişimcileri, Türk televizyonları bütün dünya medyasına bir medya etiği, medya ahlakı, bir vazife ahlakı dersi verdi. O gece pek çok yabancı kanal başta CNN international olmak üzere BBC gibi, ayrıca internette de pek çok anlı şanlı gazetenin online versiyonlarında sanki Türkiye'de darbe muvaffak olmuş gibi veya en azından bir otorite boşluğu oluşmuş gibi, sanki darbecilerin bildirisi üzerine vatandaş sinmiş gibi, sokağa çıkma yasağı uygulanıyormuş gibi yayınlar yapıldı. Hatta Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye'den çıktığı gibi saptırıcı ve darbecilere, darbeye çanak tutucu yayınlar yapıldı.'

Bütün bunların darbe girişiminin dış bağlantıları bulunduğunun açık göstergesi olduğuna işaret eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Onların bu tür yayınlar yaptığı saatlerde siyasi düşünce farkı olmaksızın bütün Türk televizyonları çok net ve açık bir biçimde, bu darbeyi tanımadıklarını, meşru seçilmiş hükümetin yanında olduklarını, milletin de sokakta direnişe geçtiğini çok güzel bir biçimde, kendilerine ve mesleklerine yakışır bir biçimde dile getirdiler. Darbe girişiminin bu kadar erken bir saatte bastırılabilmiş olmasında Türk medyasının bu gerçekten takdire şayan tutumunun da rolü olduğunu bir kere daha bütün medya kuruluşlarına teşekkür ederek hatırlatmak istiyorum.'

Darbe gecesi görev yapan müezzinlere de teşekkür eden Avcı, o gece müezzinlerin merkezden talimat almaksızın camilere koştuğunu anlattı. Avcı, 'Gerçekten milletin maneviyatı ve direniş ruhu üzerinde müezzinlerimizin okuduğu selaların çok büyük bir tesiri oldu. Allah hepsinden razı olsun.' dedi.

Nabi Avcı, bu tür organizasyonlarda sadece duygusal boyutuyla değil, aynı zamanda o gece yaşananların muhtemel siyasi sonuçları, toplum üzerindeki etkileri bakımından da soğukkanlılıkla enine boyuna araştırılması ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledi.

AK Parti'nin bu konuda bir rapor hazırladığını hatırlatan Avcı, benzer çalışmaları sivil toplum kuruluşlarının da gerçekleştirmesinde fayda gördüğünü kaydetti.

- '21. yüzyıl Türkiye Cumhuriyeti devletinin yüzyılı olacaktır'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin de yarının 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı olduğunu anımsatarak, bu hafta içerisinde 15 Temmuz gecesi yaşanan diriliş ruhunun yeniden canlandırılması için çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirtti.

Bu kapsamda ATO yönetimine de 15 Temmuz'a ilişkin yaptıkları etkinliklerden dolayı teşekkür eden Şahin, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Beş Şehir' şiirini hatırlattı.

Şairin şiirde Ankara'dan bahsettiğini aktaran Şahin, 'Devlet içerisinde çöreklenmiş, hain Fetullahçı Terör Örgütü'nün gözünü kan bürümüş teröristleri tarafından teşebbüs edilen o 15 Temmuz hain darbe girişiminde en kanlı sahnelere Başkentimiz, Ankaramız ev sahipliği yaptı. Çünkü darbeciler şunu çok iyi biliyorlardı ki 'Ankara düşerse Türkiye de düşer.' Ancak Ankaralılar, 'Başkentimizi, ülkemizi ancak biz yönetiriz' dediler ve o hayasızca akına göğüslerini siper ettiler.' diye konuştu.

Şahin,15 Temmuz gecesinin karanlığının 16 Temmuz sabahının aydınlığına çevrildiğini ifade ederek, bugün bu topraklarda bağımsız ve özgür bir şekilde yaşanıyorsa bunun gazi ve şehitler sayesinde olduğunu bildirdi.

Tüm şehitlere rahmet dileyen Şahin, gazilere de şifalar diledi.

Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi gibi bir acıyı bir daha yaşamaması dileğinde bulunan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Asırlardır yaşanan Haçlı Seferlerinin sonuncusuydu 15 Temmuz gecesi. Bugüne kadar iman dolu göğsünü bu azizi milletin evlatları, nasıl o haçlı akınlarına siper ettilerse gerekirse bundan sonra da yine siper etmeye hazırız. Ancak biz ülke olarak istiyoruz ki artık bütün potansiyelimizi, beşeri, tabi imkanlarımızı ülkemizi geliştirmek, kalkındırmak, büyütmek için harcayalım. Ülkemizi 21'inci yüzyılın parlayan yıldızı yapmak için enerjimizi, imkanımızı emeğimizi harcayalım. 21. yüzyıl Türkiye Cumhuriyeti devletinin yüzyılı olacaktır. 21. yüzyıla damgasını vuran ülke Türkiye Cumhuriyeti devleti olacaktır.'

Şahin, bu amaçla çıkılan yolda prangalar vurmak isteyenlerin olduğuna dikkati çekerek, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

TÜZDEV Başkanı Kemal Tekden de 15 Temmuz'un ilk haçlı seferinin Kudüs'ü düşürdüğü gün olduğunu belirterek, bunun tevafuk veya bilerek yapılmış olabileceğini dile getirdi.

Tekden, 15 Temmuz'un önemini vurgulayarak, o gecenin gelecek nesillere Türk tarihinin diriliş destanı olarak yansıyacağını söyledi.

15 Temmuz Şehidi Hasan Altın'ın kızı Adile Eviz de babasının o gece yaşadıklarını ve hastanede son kez babasını gördüğü güne dair anısını paylaştı. Eviz, anlattıklarıyla Bakan Avcı ve salondakileri duygulandırdı.

Gazi Akın Tatlı da o gece yaşadıklarını paylaşarak, yanında oldukları için herkese teşekkür etti.

Programda şairler tarafından 15 Temmuz Diriliş Güldestesi kitabında yer alan şiirler okundu.

Programda ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı Namık Kemal Bilgin tarafından 15 Temmuz'da şehit olan 16 yaşındaki Abdullah Tayyip Olçok anısına yapılan eser de seslendirildi.

Program sonunda Avcı, programa emeği geçenlere ve kitabın şairlerine plaket takdim ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: AA